Artsensyndicaat BVAS betreurt afwijzing van constructief besparingsvoorstel door minister Vandenbroucke
Minister Vandenbroucke zoekt voor dit en volgend jaar naar besparingen binnen het artsenbudget. BVAS erkent de budgettaire uitdagingen en is bereid om constructief mee te denken over oplossingen die de efficiëntie verhogen zonder de fundamenten van ons kwaliteitsvol zorgsysteem te ondermijnen.
BVAS stelde daarom voor om het remgeld voor raadplegingen bij huisartsen te verdubbelen:
- Voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (VT): van 1 naar 2 euro.
- Voor niet-VT’s: van 4 naar 8 euro.
Het verschil in meerkost ligt bij de patiënt. Het ereloon voor de arts blijft het zelfde. Dit voorstel is een balans tussen budgettaire discipline enerzijds en kwaliteitsgaranties en efficiëntiewinst anderzijds. Het zorgt niet alleen voor een significante besparing binnen het RIZIV-budget, maar stimuleert ook een bewustere zorgconsumptie doordat patiënten meer worden geresponsabiliseerd.
Huisartsen krijgen hierdoor meer ruimte om zich te richten op patiënten die hen het meest nodig hebben. Bovendien laat de vrijgekomen budgettaire marge toe om opnieuw een correcte vergoeding voor teleconsultaties in te voeren. Ook deze maatregel is kostenbesparend en beantwoordt bovendien aan een reële verwachting van patiënten én artsen.
BVAS blijft zich onverminderd inzetten voor een duurzame en haalbare oplossing die zowel artsen als patiënten ten goede komt en kwaliteit van de zorgverlening garandeert. “We roepen de minister op om de stem van de artsen ernstig te nemen en samen te werken aan maatregelen die de toekomst van onze gezondheidszorg veiligstellen zonder de verloning van artsen onevenredig onder druk te zetten. Kwaliteitsvolle zorg staat of valt immers bij een correcte waardering van de artsen die zich dagelijks inzetten voor hun patiënten”, aldus Johan Blanckaert van BVAS. Hoewel de minister het voorstel heeft afgewezen, blijft BVAS aandringen op de indexatie van het remgeld en samen met de andere syndicaten actief zoeken naar een oplossing.
Dr. Johan Blanckaert, voorzitter BVAS
Dr. Jos Vanhoof, voorzitter VAS
Dr. Luc Herry, voorzitter ABSyM Wallonie
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.