Aanval op prestatiegeneeskunde: Niet met BVAS!

25 maart 2025

Een welgemikt opiniestuk vandaag in De Morgen met als titel ‘De perverse effecten van betaling per prestatie in de gezondheidszorg’, bevestigt nog maar eens dat er een georkestreerd offensief in de maak is om de eens zo geroemde vrijheid van de arts verder te beknotten en te vervangen door een centraal aangestuurde staatsgeneeskunde

Image
Ziekteattest

Als we de ondertekenaars van het opiniestuk, vier professoren huisartsengeneeskunde, mogen geloven, dan laden artsen die zich aan prestatiegeneeskunde ‘bezondigen’ de verdenking op zich om het eigen geldgewin te laten primeren boven het belang van de patiënt. Prestatiegeneeskunde zou ook ‘perverse prikkels’ geven die tot overconsumptie leiden en ongelijkheid in de zorg in de hand werken. In het nieuwe, politiek correcte denken wordt staatsgeneeskunde de mirakeloplossing die zal zorgen voor meer gelijkheid, betere zorg, minder verspilling en minder druk op de overbevraagde artsen. Tja…

Alleen wie in sprookjes gelooft, zal prestatiegeneeskunde willen inruilen voor staatsgeneeskunde. Welnu, BVAS gelooft niet in sprookjes. Het volstaat te kijken naar het Verenigd Koninkrijk om de desastreuze gevolgen te zien van een door de overheid aangestuurde gezondheidszorg. De National Health Service is synoniem geworden van lange wachttijden, ondermaatse zorgkwaliteit, gedemotiveerde artsen en een schrijnend gebrek aan innovatie. 

Is dat wat we willen? Nee! Zelfs de socialistische (!) Britse premier Kear Starmer  gaf al te kennen dat hij de NHS wil opdoeken. Een teken aan de wand.

BVAS beschouwt artsen als ethische ondernemers die het beste willen voor hun patiënt. BVAS zal zich daarom blijven inzetten voor een degelijke en correcte financiering die recht doet aan de door artsen geleverde prestaties.

We bereiden ons voor op een pittig debat, maar we houden het hoofd koel en het zelfrespect van de artsen hoog.

Dr. Johan Blanckaert,

Voorzitter

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.