17/09/2017: RTL-TVI Debat 'C'est pas tous les jours dimanche': "Schaadt Vlaanderen de gezondheid van de Walen?"

19 september 2017

 
We worden met een probleem geconfronteerd. Het aangekondigde tekort aan huisartsen tegen 2024 is enkel effectief voor bepaalde zones en op bepaalde momenten. Onze Voorzitter, Dr. Marc MOENS, wou concrete cijfers naar voren schuiven om deproblematiek te omschrijven.

Image

Op zondag 17 september werd onze voorzitter, Dr. Marc MOENS, door de journalist Christophe DEBORSU uitgenodigd bij de Franstalige televisiezender RTL-TVI, voor de uitzending « C’est pas tous les jours dimanche ».

 

126 191 televisiekijkers hebben dit debat gevolgd.


We worden met een probleem geconfronteerd. Het aangekondigde tekort aan huisartsen tegen 2024 is enkel effectief voor bepaalde zones en op bepaalde momenten. Dr. Marc MOENS wou concrete cijfers naar voren schuiven om deproblematiek te omschrijven: 

"In Vlaanderen, kiezen 42% van de jonge gediplomeerden voor huisartsgeneeskunde want Vlaanderen is er in geslaagd om jonge artsen aan te moedigen deze weg te kiezen.

In Wallonië, kiezen enkel 25% hiervoor en dat is het probleem."

 

Het probleem is niet het aantal RIZIV-nummers maar veeleer het grote gebrek aan attractiviteit van het huisartsenberoep in Wallonië. Meerdere aanwezigden bevestigen dit.

 

BVAS heeft de voorbije jaren gezorgd voor een substantiële opwaardering (+ 70 %) van de huisartseninkomens om het beroep van huisarts attractiever te maken. Het is nu de beurt aan de Franstalige faculteiten geneeskunde om het specialisme huisartsgeneeskunde op te waarderen zoals hun Vlaamse collegae de voorbije jaren deden.

 

Klik HIER om naar de uitzending te kijken (ga rechtstreeks op 45:50')

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.