1 januari 2020: wat verandert er allemaal voor artsen?
BRUSSEL 31/12 - Vanaf 1 januari 2020 wordt het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht. Artsen vanaf de leeftijd van 64 jaar worden vrijgesteld. En ook tijdens een (huis)bezoek of in geval van overmacht mag het papieren voorschrift nog gebruikt worden.
Het verplicht gebruik van het elektronisch voorschrift voor ambulante patiënten gaat van start op 1 januari 2020, zowel voor huisartsen als voor artsen-specialisten. De verplichting geldt niet voor voorschrijvers die op dat moment 64 jaar of ouder zijn. Ook op huisbezoek, tijdens een bezoek aan een instelling of in geval van overmacht (een noodgeval) mogen artsen op papier blijven voorschrijven. Op 1 november 2019 trad nog een nieuw model papieren geneesmiddelenvoorschrift in voege. Hoe zien artsen de verplichte elektronische voorschriften? Uit onze peiling twee maanden geleden, bleek dat slechts 38% van de respondenten hier klaar voor waren.
De honoraria voor raadplegingen, bezoeken en toezicht van artsen stijgen op 1 januari met 1,95 pct. Een raadpleging door een niet-geaccrediteerde huisarts zal vanaf 1 januari 22,22 euro kosten, tegenover 21,79 euro tot en met eind december. Bij een geaccrediteerde huisarts wordt dat 26,80 euro, in plaats van 26,27 euro. Een huisbezoek door de huisarts kost 39,63 euro vanaf 1 januari, tegenover 38,88 euro. De nieuwe tarieven maken deel uit van het midden december gesloten conventieakkoord tussen artsen en ziekenfondsen voor 2020. Het gaat om een overgangsakkoord voor één jaar.
Alle ziekenhuizen in België moeten vanaf 1 januari deel uitmaken van een ziekenhuisnetwerk, maar enkel de Waalse ziekenhuizen zullen tegen die datum officieel binnen netwerken georganiseerd zijn. De Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen volgen begin 2020.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.