Narcodontie bij kwetsbare patiënten of bij kinderen
Deze rubriek is enkel een hulpmiddel en vervangt niet de authentieke teksten die aan de basis liggen van deze gegevens, in het bijzonder de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 en de opeenvolgende wijzigingen hiervan zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, de desbetreffende omzendbrieven aan de verzekeringsinstellingen en aan de zorgverleners en de instructies via magnetische drager.
In het kader van doelmatige zorg werd reeds in het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen 2021 het nodige budget voorzien om de anesthesie voor narcodontie bij kinderen en kwetsbare personen te herwaarderen.
In sommige gevallen waarbij meerdere tanden behandeld moeten worden, wordt voorgesteld om alle tandheelkundige zorgen onder narcose uit te voeren. Dit gaat in veel gevallen over tandzorg bij jonge kinderen, personen met een handicap en een vaak kwetsbaarder publiek. Algemene anesthesie wordt dan voorgesteld om te vermijden dat de patiënt meermaals terug naar de tandarts moet. Dit kan de patiënt beangstigen waardoor hij mogelijks risicovol gedrag gaat vertonen.
In de praktijk vergemakkelijkt de algemene anesthesie ook het werk van de tandarts/stomatoloog en kunnen zij hierdoor sneller werken. Zij hebben hiervoor echter het akkoord van de anesthesist en de ziekenhuisbeheerder nodig om toegang te krijgen tot de operatiezalen. Dergelijke prestaties vereisen bovendien dat de anesthesist gedurende 2 uur of zelfs langer permanent aanwezig is.
Soms staat de nomenclatuur de facturatie van een algemene anesthesie toe, maar het huidige ereloon dekt onvoldoende de effectieve prestatie van de anesthesist. In andere gevallen staat de nomenclatuur niet toe dat een algemene anesthesie wordt gefactureerd.
Daarom wordt een bijkomend honorarium (code 201434-201445) ingevoerd dat gekoppeld is aan de twee anesthesie-verstrekkingen die gewoonlijk worden gebruikt bij algemene anesthesie voor tandheelkundige ingrepen (codes 201235-201246 en 201250-201261). Ook wordt de formulering van code 201250-201261 verduidelijkt.
N.a.v. deze nomenclatuurwijzigingen worden ook de interpretatieregels aangepast.