Waarom zegt Moens de waarheid?

4 maart 2013

In Artsenkrant nr. 2300 van 22 februari laatstleden beschuldigt Dr. Carl Clinkers, adviserend-geneesheer bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, in een lezersbrief BVAS-voorzitter Dr. Marc Moens van leugens. In Artsenkrant nr. 2302 van vorige week vrijdag dient Dr. Moens Dr. Clinkers van antwoord.

In Artsenkrant nr. 2300 van 22 februari laatstleden beschuldigt Dr. Carl Clinkers, adviserend-geneesheer bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, in een lezersbrief BVAS-voorzitter Dr. Marc Moens van leugens. In Artsenkrant nr. 2302 van vorige week vrijdag dient Dr. Moens Dr. Clinkers van antwoord.

 

Dr. Carl Clinkers beschuldigt Dr. Moens ervan te liegen over de juiste toedracht van de strengere controle op een aantal geneesmiddelen uit hoofdstuk IV. Hij besluit: "Waarom liegt hij? Om zich op te kunnen werpen als haantje de voorste in het vrijwaren van de belangen van zijn volgers? Om in de belangstellling te blijven?"

 

Hieronder de lezersbrief van BVAS-voorzitter Dr. Marc Moens:

 

Waarom zegt Moens de waarheid?

 

Is collega Clinckers op zijn ziel getrapt omdat de waarheid kwetst? Elke dag trappen collega's van ziekenfondsen via zielloze standaardbrieven op de ziel van tientallen collega's, die een punt of komma op een verkeerde plaats zetten, een voorschrift afleveren dat enkele millimeters afwijkt van het model dat de verzekeringsinstelling als het enige juiste beschouwt, of die een aangetekende brief moeten gaan afhalen gefrankeerd met 5,70 euro omdat een mutualiteit enkele eurocenten wil terugvorderen.

 

Ik ben in februari 1988 in de beroepsverdediging gestapt en probeer al een kwart eeuw correcte informatie te verschaffen aan leden en, via de medische en algemene pers, ook aan niet-leden, gebaseerd op de analyse van alle beschikbare documenten waar mijn BVAS-collega's, medewerkers niet-artsen en ikzelf officieel kunnen over beschikken. Ik ga ervan uit dat de ziekenfondsen ook voor de regeringsbeslissing van eind 2011 om 20 miljoen euro extra te besparen ofwel op de administratiekosten van de mutualiteiten ofwel op de geneesmiddelen van hoofdstuk IV, de voorschriften van dat hoofdstuk IV al degelijk controleerden.

 

Collega Clinckers moet het verslag van de vergadering van het Verzekeringscomité van 16 januari 2012 eens nalezen. Dat verslag is openbaar. Als ondervoorzitter zat ik die vergadering toevallig voor, wegens een zeldzame onbeschikbaarheid van de voorzitter, de heer Gabriël Perl. Het RIZIV stelde de ziekenfondsen toen geenszins voor het blok, zoals collega Clinckers verkeerdelijk schrijft. De mutualiteiten beslisten die middag autonoom om niet op hun administratiekosten te besparen.

 

Vermits we ervan uitgaan dat de verzekeringsinstelllingen voordien hun controletaken inzake de hoofdstuk IV medicijnen van harte namen, hebben ze die keuze gemaakt in de wetenschap dat bijkomende besparingen alleen maar mogelijk waren door nodige medicijnen aan onze patiënten, hun leden, te onthouden. Deze beslissing heeft me even zwaar gechoqueerd als het ziekenfondsschandaal in de jaren 80 van de vorige eeuw, dat eindigde met de veroordeling in 1991 van oud-minister en ex-voorzitter van de socialistische mutualiteit, Edmond Leburton, en de verjaring van de feiten voor de christelijke mutualiteiten. Daarom maak ik de waarheid bekend.

 

Ik stel aan collega Clinckers voor zich vollediger te informeren voor hij nog eens een collega publiek voor leugenaar uitscheldt. De deontologische code van de Orde van geneesheren is trouwens ook voor geneesheren-adviseurs van de ziekenfondsen van toepassing.

 

Dr. Marc Moens, BVAS-voorzitter en ondervoorzitter van het RIZIV-verzekeringscomité

 

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.