VAS-persbericht: VAS anticipeerde op stopzetting Impulseo-uitbetalingen: acht op tien aanvragen al afgehandeld!

25 oktober 2017

Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt dat de uitbetalingen voor Impulseo plots zijn stopgezet. Het goede nieuws is dat het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) adequaat geanticipeerd heeft en al 80% van de aanvragen heeft afgehandeld.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt dat de uitbetalingen voor Impulseo plots zijn stopgezet. De reden? “Het budgettair plafond voor 2017 is bereikt.” Het goede nieuws is dat het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) adequaat geanticipeerd heeft en al 80% van de aanvragen heeft afgehandeld.

 

Gisteren meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid aan alle Steunpunten dat “de uitbetalingen van de tegemoetkoming voor de loonkosten en telesecretariaat, alsook voor de ondersteuningspremie voorlopig stopgezet moeten worden aangezien het budgettair plafond voor 2017 werd bereikt.” De renteloze lening impulsfonds kan wel nog uitbetaald worden.

 

Het Vlaams Artsensyndicaat is een belangrijk Steunpunt voor huisartsen die een Impulseo-toelage aanvragen. Het VAS is niet te spreken over deze gang van zaken. De niet-afgehandelde dossiers moeten nu wachten tot er opnieuw budgettaire ruimte is, en dat zal pas in 2018 zijn, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid sec. 

 

Vorig jaar deed zich dezelfde situatie voor. Vandaar dat het VAS zijn voorzorgen nam. Door tijdig te anticiperen, konden er van de Impulseo-aanvragen die door het VAS-Steunpunt werden ingediend al 80% afgehandeld worden. Het VAS doet daarmee beter dan andere Impulseo-Steunpunten.

 

Het Vlaams Artsensyndicaat zal protest aantekenen bij de Vlaamse ministers Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) en Tommelein (Financiën en Begroting) om hen te wijzen op de inconsistentie tussen hun begrotingspolitiek enerzijds en de bevordering van de huisartsgeneeskunde anderzijds1.  

 

Dr. Marc Moens

Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat (VAS)

 

1 Lees HIER de brief die het VAS naar de Vlaamse ministers Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) en Tommelein (Financiën en Begroting) heeft gestuurd.

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.