Telewerk registreren? BVAS vraagt uitzondering voor zelfstandige artsen

6 april 2021

Om het risico op besmettingen met Covid-19 te beperken, moeten werknemers die kunnen telewerken dat ook doen. Werkgevers zijn verplicht om elke maand te registreren hoeveel personeelsleden onmogelijk kunnen telewerken. BVAS vraagt dat voor zelfstandige artsen, die ook tot de werkgevers worden gerekend, een uitzondering wordt gemaakt.

Image

Om het risico op besmettingen met Covid-19 te beperken, moeten werknemers die kunnen telewerken dat ook doen. Werkgevers zijn verplicht om elke maand te registreren hoeveel personeelsleden onmogelijk kunnen telewerken. BVAS vraagt dat voor zelfstandige artsen, die ook tot de werkgevers worden gerekend, een uitzondering wordt gemaakt.

 

Brussel, 1 april 2021

 

In een brief aan de vicepremiers Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken) en Pierre-Yves Dermagne (Economie en Werk) kaart BVAS het probleem aan (*). Werkgevers zijn vanaf vandaag, 1 april 2021, verplicht om maandelijks te registreren hoeveel van hun werknemers een functie hebben die onmogelijk via telewerk uitgevoerd kan worden. Tot de werkgevers worden ook de zelfstandige zorgverstrekkers gerekend.

 

In de brief wijst BVAS op het disproportioneel karakter van de maatregel: “Wij vinden het onbegrijpelijk dat de artsenpraktijken voor bepaalde personeelscategorieën moeten registreren dat deze niet kunnen telewerken, aangezien ze in de frontlinie staan bij de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus.”

 

Op het moment dat de door de Covid-9-pandemie al zwaar overbelaste huisartsen ook nog de prioritering voor de anti-SARS-2-vaccinatie voor de risicopatiënten tussen 18 tot 64 jaar over zich heen krijgen, hen bovendien nog vragen om tijd te investeren in de registratie van werknemers met een functie die ‘niet telewerkbaar’ is, is een te vermijden administratieve belasting. “BVAS vraagt dan ook met aandrang om een uitzondering te voorzien voor alle zorgverleners, en zeker ook de (huis)artsen en hun zorg- en ondersteunend (logistiek, poets, …) personeel.”

 

Dr. Philippe Devos, voorzitter BVAS
Dr. Marc Moens, voorzitter VAS

 

Klik hier voor de brief aan Frank Vandenbroucke en Pierre-Yves Dermagne

 

Herhaling: Vanaf nu zijn werkgevers verplicht om elke maand te registreren hoeveel personeelsleden onmogelijk kunnen telewerken. Deze verplichting geldt voor u als werkgever en u moet de online registratietool hiervoor gebruiken. Deze verplichting geldt niet indien u geen enkele werknemer tewerkstelt.

 

Dus:

  1. Heeft u in uw praktijk iemand in dienst?
  • Een zelfstandige zorgverstrekker met bijvoorbeeld een praktijkassistente in werknemersstatuut moet dus de online registratietool gebruiken;
  • én daarbij ook het aantal zelfstandigen meetellen die structureel werkzaam zijn in diens praktijk, voor zover zij op de eerste werkdag van de maand aanwezig zijn/waren.

     

  • Heeft u geen werknemer in dienst in uw praktijk?
    Een zelfstandige zorgverstrekker die geen enkele werknemer heeft maar wel een groepspraktijk deelt met andere zelfstandigen, moet niets doorgeven.
    Ook niet indien één van die andere zelfstandigen wel een werknemer in dienst heeft (en deze laatstgenoemde zelfstandige dus wél de tool moet gebruiken).
  •  

    Wanneer moet de aangifte gebeuren?

    Deze aangifte heeft betrekking op de situatie op de eerste werkdag van de maand en wordt uiterlijk ingediend op de zesde kalenderdag van de maand.

    • De situatie op de eerste werkdag van april 2021 dient aangegeven op uiterlijk dinsdag 6 april 2021
    • De situatie op de eerste werkdag van mei 2021 dient aangegeven op uiterlijk donderdag 6 mei 2021
    • De situatie op de eerste werkdag van juni 2021 dient aangegeven op uiterlijk zondag 6 juni 2021

     

    Over BVAS

    Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

    De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

    Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.