Syndicaten willen minder administratieve overbelasting van huisartsen

24 mei 2012

De administratieve last is de afgelopen jaren voor huisartsen toegenomen. De BVAS, het ASGB, Domus Medica en het SVH hebben in een gezamenlijk overleg naar mogelijke oplossingen gezocht. U vindt hier de persmededeling waarbij de huisartsen ook wordt gevraagd om deze administratieve overbelasting van de huisarts beter in kaart te brengen.

De administratieve last is de afgelopen jaren voor huisartsen toegenomen. De BVAS, het ASGB, Domus Medica en het SVH hebben in een gezamenlijk overleg naar mogelijke oplossingen gezocht. U vindt hieronder de persmededeling waarbij de huisartsen ook wordt gevraagd om deze administratieve overbelasting van de huisarts beter in kaart te brengen.

Beste collega-huisartsen,

De afgelopen jaren hebben we de administratieve belasting op onze beroepsgroep zien groeien. Het ongenoegen dat jullie hierover momenteel laten blijken, kan dan ook op ons begrip rekenen. Daarom trekken wij samen aan de alarmbel.

In een gezamenlijk overleg hebben we een aantal zaken bekeken en naar mogelijke oplossingen gezocht, binnen het huidige wettelijke kader. We houden hierbij in de eerste plaats rekening met jullie, de huisartsen. Maar we wensen toch ook niet te vergeten dat we als huisartsen ook een rol spelen ten overstaan van alle andere burgers in dit land.

We stellen vast dat er de afgelopen jaren wel gewerkt is aan administratieve vereenvoudiging waar dat mogelijk was. Zo zien we stilaan meer en meer automatische verlengingen van medicaties in hoofdstuk IV, ondanks de aanvulling van deze categorie met Spiriva en later dit jaar ook de acute zuurstoftherapie.

We stellen ook vast dat, ondanks onze denkwijze dat een afwezigheidsattest uniform zou moeten zijn voor iedereen, dit niet klopt met de huidige sociale wetgeving. Werkgevers kunnen dus andere attesten eisen dan de onze. Toch zou het veel eenvoudiger kunnen, als ten minste de overheid deze vereenvoudiging al bij hen doorvoert. Gezamenlijk blijven we ook hier ijveren voor vereenvoudiging.

Verder stellen we ook vast dat er op dit moment heel diffuus omgegaan wordt met de formulieren 3 en 4. We zouden erop willen aandringen dat het sociale luik daadwerkelijk wordt opgenomen door de sociale diensten van de mutualiteiten/OCMW’s … We zouden er verder ook op willen aandringen dat dit luik, ingevuld door de sociale diensten en zonder handtekening van de huisarts, in de toekomst de basis moet worden voor de ontvankelijkheid van een dossier. Het medisch luik zou zo snel mogelijk via een geautomatiseerd proces toegankelijk gemaakt moeten worden voor de adviserend geneesheren.

We hebben ook het besluit genomen om samen te onderhandelen met de verzekeringsmaatschappijen omtrent de dossiers die we hen moeten aanreiken. Hierbij kijken we niet alleen naar de levensverzekeringen, maar ook naar de sportattesten in groepsverzekeringen van sportclubs. We verwachten immers dat de administratieve eis uit deze sector anders de komende jaren zal toenemen.

We hebben echter ook vastgesteld dat we heel veel attesten die de patiënten ons vragen, niet moeten afleveren. Zo zijn er de talloze gezondheidsattesten voor sportclubs, crèches en scholen, de briefjes voor medicatietoediening, afwezigheden uit de fitnessclub en avondschool … Deze lijst lijkt wel eindeloos lang. We nemen dan ook het gezamenlijk initiatief om deze lijst kenbaar te maken aan de algemene bevolking en jullie in het bijzonder.

We willen ons ook inzetten om samen met jullie deze lijst samen te stellen. We doen dan ook een oproep naar jullie om, ieder via zijn of haar syndicaat, vragen te stellen over deze attesten.

U kunt deze gegevens als volgt aanleveren:

We willen graag samen deze overbelasting aanpakken en rekenen daarom op jullie steun en hulp.

Reinier Hueting, voorzitter ASGB
Marc Moens, voorzitter BVAS
Michel Vermeylen, ondervoorzitter BVAS
Herman Moeremans, voorzitter SVH
Maaike Van Overloop, voorzitter Domus Medica

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.