Spoedartsen verwerpen idee van een 'spoedboete'

8 maart 2019

De spoedartsen verwerpen het voorstel om een 'spoedboete' uit te schrijven voor patiënten die zich met ogenschijnlijk mineure klachten op de spoedafdeling aanbieden. Het gaat om één van de pistes uit de visie van twaalf topfiguren uit de Belgische zorgsector voor de volgende regering.
 

Image

BRUSSEL 26/02 - De spoedartsen verwerpen het voorstel om een 'spoedboete' uit te schrijven voor patiënten die zich met ogenschijnlijk mineure klachten op de spoedafdeling aanbieden. Het gaat om één van de pistes uit de visie van twaalf topfiguren uit de Belgische zorgsector voor de volgende regering.

 

De denkpiste van een groep mensen uit of in de rand van de gezondheidszorg, die echter totaal niet vertrouwd zijn met de spoedgevallenproblematiek, heeft vandaag voor heel wat ophef gezorgd in de media.

 

Ze lanceerden een voorstel om een spoedboete uit te schrijven voor patiënten die zich met ogenschijnlijk mineure klachten op de spoedafdeling aanbieden.

 

De beroepsvereniging van Belgische spoedartsen (BeCEP) beklemtoont dat zij door deze mensen nooit is geconsulteerd, noch over de echte problematiek van spoed, noch over reeds uitgevoerd nationaal en internationaal onderzoek, noch over de voorgestelde oplossingen.

 

Het voorstel om het concept "spoedboete" in te voeren verwerpt de BeCEP volledig om volgende redenen:
 

  1. Wij weigeren patiënten die zich naar spoed begeven te bekijken of te behandelen als overtreders of criminelen die iets hebben misdaan en dus zouden moeten worden beboet. Het zijn mensen in nood die moeten worden geholpen. De spoedartsen hanteren hieromtrent dus een andere ethiek.
     
  2. Men moet stoppen met het blijven onderhouden van mythes, zeker door degenen die de sector niet of onvoldoende kennen. Alle maatregelen die tot nog toe werden genomen om het monster van Loch Ness (vermeend oneigenlijk gebruik van spoed) de kop in te drukken, hebben veel geld gekost aan de maatschappij, maar zonder enig resultaat op het aantal aanbiedingen op spoed.
     
  3. Er is al een meer dan aanzienlijke meerkost (4,5 x hoger!) voor de patiënt die zich spontaan op spoed aanbiedt, zelfs ongeacht of er achteraf een ernstig probleem wordt gediagnosticeerd of niet. Doen alsof dit niet bestaat, is dus niet correct.
     
  4. Het Kenniscentrum (KCE) heeft in 2005 reeds een rapport gepubliceerd (KCE Reports 19A – Evaluatie van forfaitaire persoonlijke bijdrage op het gebruik van de spoedgevallendienst) dat stelt dat het invoeren van financiële drempels op spoed inefficiënt is, sociaal onrechtvaardig, en ronduit gevaarlijk. Maatregelen om patiënten van de spoed weg te houden, halen niets uit. Autotriage (gratis!) blijkt overigens vaak de beste indicator te zijn om zich al dan niet naar spoed te begeven.
     
  5. Het wordt tijd dat de focus wordt gelegd op de echte en bijzonder dure problemen (ook op spoed): artsen en verpleegkundigen verspelen dagelijks uren tijd met het zoeken naar een bed voor ernstig zieke mensen en het onderhandelen met ziekenhuizen om ze te kunnen laten opnemen. Bij gebrek aan mogelijkheden door de steeds verdere inkrimping van ziekenhuisbedden worden patiënten vaak in minder veilige omstandigheden terug huiswaarts gestuurd. Deze inconvenient truth wordt allerminst opgelost door het onderhouden van mythes over vermeend oneigenlijk gebruik van spoed.

 

Bron: BeCEP

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.