Reactie Dr. Roland Lemye en Dr. Hilde Roels op Akkoord 2013-2014: een bevalling met forceps

30 januari 2013

Vorige week woensdag 23 januari 2013 hebben alle partijen die deel uitmaken van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen met een maand vertraging een akkoord voor twee jaren afgesloten. De inspanningen van de Belgische Vereniging van Artsensydicaten (BVAS) waren niet tevergeefs. De voorwaarden van het Akkoord zijn beduidend beter dan wat het Kartel een goede maand geleden bereid was te aanvaarden.

Vorige week woensdag 23 januari 2013 hebben alle partijen die deel uitmaken van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen met een maand vertraging een akkoord voor twee jaren afgesloten. De inspanningen van de Belgische Vereniging van Artsensydicaten (BVAS) waren niet tevergeefs. De voorwaarden van het Akkoord zijn beduidend beter dan wat het Kartel een goede maand geleden bereid was te aanvaarden.


De BVAS zou de collegae het sociaal statuut ontnemen, dat was het verwijt dat het Kartel de wereld instuurde. Dit is niet correct. Niet alleen zullen de geconventioneerde artsen dit sociaal statuut opstrijken, het bedrag werd geïndexeerd, met 2,76 % voor de volledig geconventioneerde en met 2,0 % voor de gedeeltelijk  geconventioneerde geneesheren (origineel kregen zij geen indexering).


Een tweede verwijt van het Kartel aan het adres van de BVAS was de opoffering van de index. De artsen verkrijgen wel degelijk een indexatie, ook die van de “verloren” maand januari 2013 onder de vorm van een supplement van 100 euro op het accrediteringsforfait. De huisartsen zullen daarenboven de verloren index van 0,76% (index van 2% i.p.v. de 2,76% voor de consultaties en huisbezoeken, én de intellectuele acten van de specialisten) in 2014 recupereren. Voor de wachtposten is zes miljoen euro vrijgemaakt, wat een besparing oplevert omdat 50% van de wachtconsultaties door die wachtposten in consultaties wordt omgezet. Hiervoor zijn minder huisartsen van wacht nodig en minder uren beschikbaarheid.


Wat heeft de BVAS bekomen?
1. In de allereerste plaats hebben de mutualiteiten er zich toe verbonden geen enkel budgettair initiatief te nemen dat het bestaande evenwicht in het akkoordensysteem kan verstoren. Met andere woorden, budgettaire voorstellen voor 2014 zullen niet meer van de mutualiteiten komen maar wel vanuit onderhandelingen binnen de Medicomut.
2. De verplichte regeling sociaal derde betalende voor Omnio-patiënten en patiënten met een chronische aandoening komt er niet tijdens dit Akkoord en de toepassing ervan moet deel uitmaken van overleg binnen de Medicomut (zoals in de wet van 27.12.2012 op vraag van de BVAS is opgenomen).
3. Hetzelfde geldt voor de supplementen, waarover eveneens overleg moet gebeuren binnen de Medicomut.
4. Bij de permanentietoeslag tussen 18 en 21 uur (code 101113, een “experimentele” pseudocode, wordt nu als volwaardig codenummer opgenomen in de nomenclatuur) komt 1 euro bij. Voor de Franstalige huisartsen, die hun consultaties vaak om 17 uur starten, is er volgens het proces-verbaal de mogelijkheid om te discussiëren over de uitbreiding van de consultatie-uren.
5. In 2013 zal de telematicapremie niet worden gewijzigd, maar de Medicomut zal aanbevelingen doen voor het bedrag van deze premie in 2014. De regering was bereid haar beslissing te herzien. Niet alleen wilde de regering 2,7 miljoen euro besparen door de telematicapremie te halveren van artsen die geen informatica gebruiken, maar bovendien was de echte reden het inzamelen van  gegevens. De BVAS eist hiervoor garanties met betrekking tot de vertrouwelijkheid van niet-geanonimiseerde gegevens, wat nu nog niet het geval is. De telematicapremie kan dan stijgen voor artsen die de toepassingen gebruiken, zonder dat de voorwaarden voor de andere artsen dalen.
6. Hoewel de tarifering van het GMD vanaf 1 januari 2014 via MyCareNet kan gebeuren, mogen artsen nog steeds de huidige (manuele) procedure gebruiken.
7. Voor de uitbreiding van het systeem van de wachtposten voorziet het akkoord een bijkomend bedrag van zes miljoen euro, bovenop de 800.000 euro die door standaardisering vrijkomen.
8. Een forfaitverschil tussen geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen zal niet meer wegen op de accreditering. Geconventioneerde artsen krijgen een bijkomende premie van 434 euro, met als bijkomende voorwaarde voor specialisten dat ze een minimumdrempel van 15.000 euro aan erelonen halen.
9. Voor ziekenhuisspecialisten is er een budget van 13,589 miljoen euro voorzien, afkomstig van de afgeroomde index voor de specialisten: 8,537 miljoen euro voor consultaties en toezichtshonoraria en 5,052 miljoen euro voor bepaalde technische verstrekkingen.
10. De Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen zal voor het eind van 2013 maatregelen uitwerken om burn-out bij artsen (zowel huisartsen en specialisten) aan te pakken.
11. Tot slot is er geen retroactief effect met betrekking tot de LOK-financiering en een eventuele vertraging bij de ingave van de gegevens voor de jaren 2011 en 2012 zal niet leiden tot het niet uitbetalen ervan.
Met dit akkoord zijn niet alle problemen uit de wet op de toegankelijkheid tot de zorg van de baan. Nog vele problemen vragen om een oplossing, maar de BVAS heeft uit dit akkoord toch het maximum kunnen halen dat binnen onze bevoegdheid lag.


Dr. Roland Lemye, ondervoorzitter BVAS

Dr. Hilde Roels, voorzitter VAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.