Persmededeling BVR: Radiologen verheugd met bijkomende MRI-toestellen

4 maart 2014

De Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) verwelkomt de beslissing van Vice-Eerste Minister en Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om 12 bijkomende MRI-toestellen te voorzien voor een stralenvriendelijkere diagnostiek. De bijkomende MRI-toestellen zullen prioritair worden toegewezen aan ...

De Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) verwelkomt de beslissing van Vice-Eerste Minister en Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om 12 bijkomende MRI-toestellen te voorzien voor een stralenvriendelijkere diagnostiek. De bijkomende MRI-toestellen zullen prioritair worden toegewezen aan ziekenhuizen die hier nog niet over beschikken. De BVR wenst de nadruk te leggen op het constructief overleg met Mevrouw Onkelinx dat deze langverwachte beslissing mogelijk heeft gemaakt.


De Belgische radiologen zijn verheugd dat de beslissing van Minister Onkelinx toelaat het aantal MR-toestellen vanaf 2015 te verhogen. Deze beslissing is tot stand gekomen na intens en constructief overleg tussen de radiologen, het Kabinet van de Vice Premier van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, FOD Volksgezondheid, de Gemeenschappen, het RIZIV en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Deze verhoging is onontbeerlijk geworden gezien de toenemende vraag naar MRI-onderzoek.

 

Omdat MRI-toestellen hoogkwalitatieve diagnostiek aanbieden zonder gebruik te maken van röntgenstralen worden de toestellen meer en meer aangeduid als belangrijkste opsporingsmethode in de “Richtlijnen voor Goed Gebruik van Medische Beeldvorming”.


“In de richtlijnen wordt beschreven welke apparatuur het best wordt ingeschakeld voor welk onderzoek. Door de richtlijnen na te leven krijgt de patiënt het meest aangewezen onderzoek”, verduidelijkt Geert Villeirs, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Radiologie.

 

Echter wordt het uitbaten van MRI-toestellen in België geprogrammeerd, d.w.z. dat enkel ziekenhuizen die van de overheid via een vergunning gemachtigd worden een MRI-toestel mogen uitbaten. Momenteel zijn er 109 toestellen actief, waarvan 58 in Vlaanderen, 32 in Wallonië en 19 in Brussel. Een aantal dat onvoldoende is om aan de vraag te kunnen voldoen, waardoor veel artsen verplicht op zoek gaan naar een alternatief. Dat alternatief is vaak een CT-scan, die in tegenstelling tot MRI-scans, wél gebruik maakt van röntgenstralen én waarvan de plaatsing niet geprogrammeerd is.

 

“Door de beslissing om de programmatie van MRI-toestellen te verhogen, zetten we samen in op een diagnostiek die beter aangepast is in functie van de bescherming van de patiënt voor straling. Ook in de toekomst zullen wij vanuit de BVR hierop blijven inzetten. Dit kadert in ons actieplan om het aantal inadequate vragen naar CT-scans naar omlaag te halen.”, voegt Geert Villeirs hier aan toe.

 

Door deze nieuwe beslissing, verzekert de overheid tevens een gelijke geografische spreiding van MRI-toestellen over het land, gezien nieuwe toestellen prioritair toegewezen zullen worden aan ziekenhuizen die nog niet over een MRI-toestel beschikken.

 

Deze maatregel moet een optimale vervanging van CT- door MRI-onderzoeken toelaten. Deze maatregel zal toelaten de uitbreiding van het MRI-park op budgetneutrale manier te kunnen organiseren: de budgettaire ruimte die de radiologen via hun honoraria creëren door het niet uitvoeren van CT-onderzoeken zal immers aangewend worden om de meer gewenste MRI-onderzoeken te kunnen financieren.

 

Het dient dus benadrukt te worden dat de radiologen door zich te engageren tot een grotere patiëntvriendelijkheid op vlak van straling, zelf de bijkomende MRI-toestellen zullen financieren, ten voordele van een snellere toegankelijkheid tot deze techniek.


Over de Belgische Vereniging voor Radiologie

De Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) is recent ontstaan als versmelting van de Nationale Unie van Radiologen (beroepsvereniging), de Koninklijke Belgische Vereniging voor Radiologie (wetenschappelijke vereniging) en het overkoepelende Consilium Radiologicum. De vereniging verdedigt zowel de wetenschappelijke en professionele belangen van de Belgische radiologen en telt diverse Raden en Commissies. De BVR telt momenteel ongeveer 1000 leden.


Perscontact

Indien u bij deze persmededeling meer informatie wenst mag u rechtstreeks contact opnemen met Dr. Olivier Ghekiere:

Tel: 0492/97.75.74

E-mail: olivier.ghekiere@chc.be

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.