Persbericht UZ Gent: Revaliderende jongeren maken 'Radio Revakids'

9 maart 2014

Vorige maand startte het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent met een (revalidatie)project waarbij een tiental jongeren een eigen radioprogramma leren maken, in samenwerking met het REC Radiocentrum. Het puike resultaat is op woensdag 26 februari te horen op Urgent.fm én in het UZ Gent.

Vorige maand startte het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent met een (revalidatie)project waarbij een tiental jongeren een eigen radioprogramma leren maken, in samenwerking met het REC Radiocentrum. Het puike resultaat is op woensdag 26 februari te horen op Urgent.fm én in het UZ Gent.

Begeleid radiomaken
Tijdens zeven workshops diepten de kinderen de verschillende aspecten van radiomaken uit, onder begeleiding van het kinderrevalidatieteam en de ervaren radiomakers van het REC Radiocentrum. Ze leerden monteren, bedachten een hoorspel, leerden muzieknummers aankondigen, maakten coole jingles en leerden hoe je de knoppen van een radiostudio bedient. De jongeren maakten ook radioreportages waarvoor ze bekende Vlamingen zoals Nathalie Meskens en Marijn Devalck (‘Balthazar Boma’) mochten interviewen. Sander Gillis, ketnetwrapper en radiopresentator bij MNM is peter van het project.

Vernieuwend revalideren
"Radiomaken is een unieke ervaring voor onze revaliderende jongeren. Ze kunnen ermee uitpakken, het onderscheidt hen op een positieve manier van hun leeftijdsgenoten. De jongeren reageren enthousiast op dit pilootproject. We willen deze werkvorm in de toekomst graag blijven aanbieden aan de jongeren van wie de revalidatiedoelen aansluiten bij de vaardigheden voor radiomaken", zegt revalidatiearts dr. Ruth Van der Looven. "Wij laten de jongeren proeven van de verbeeldingskracht van radio. Ze vinden het geweldig om hun eigen stem door de luidsprekers te horen en een wereld van geluid te creëren", zegt Daan Bauwens, een van de workshopbegeleiders van het REC Radiocentrum en journalist bij de VRT Nieuwsdienst. "We gingen van start met tien individuen, elk met hun eigen verhaal, mogelijkheden, cultuur en interesses. Tijdens het project zijn ze enorm naar elkaar toegegroeid om een (h)echte groep te vormen. Bovendien worden onze multidisciplinaire revalidatiedoelstellingen op een innovatieve manier in dit multimediaproject vertaald", bevestigt ook ergotherapeute Ilse Meerschaert:

• jongeren worden op een ongedwongen manier bewust van hun mogelijkheden. Zelfvertrouwen en ‘je goed in je vel voelen’ zijn de hoekstenen van elk revalidatieproces;
• sociale vaardigheden worden beklemtoond door de jongeren in interactie te laten gaan. Ze leren eigen ideeën formuleren en luisteren naar anderen;
• creatief denken en omgaan met taal wordt sterk gestimuleerd;
• op een prettige en unieke manier, die nauw aansluit bij hun leefwereld (muziek, sociale media, digitale vaardigheden) kunnen de jongeren hun veranderde mogelijkheden (her)ontdekken.

Het REC Radiocentrum werkte een traject uit op maat van de revaliderende jongeren. Het REC kan hiervoor rekenen op de samenwerking van de Universiteit Gent, om zo, met behulp van media, het maatschappelijk weefsel te versterken.

Uitzending
Het eindproduct van de workshops is een eigen radioprogramma ‘Radio Revakids’ dat op 26 februari 2014 om 16 uur wordt uitgezonden op Urgent.fm (te beluisteren via 105.3fm in het Gentse en online via www.urgent.fm, ook om te herbeluisteren).

Afsluitend feest
Het project wordt afgesloten met een swingend radiocafé op woensdag 26 februari 2014 in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent. De jongeren tonen dan aan familie en vrienden hun kunnen. Op dat moment is het radioprogramma ook te beluisteren in alle patiëntenkamers in het ziekenhuis.

 

Bron: UZ Gent

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.