Persbericht: Sensibilisering huidige verplichte derdebetaler is eerder nodig dan veralgemening
De BVAS en het Vlaams Artsensyndicaat zijn categoriek tegen het voorstel om de regeling derde betalende te veralgemenen voor iedereen. Dit voorstel zal leiden tot een chronische overbevraging van de huisartsen en werkt overconsumptie door patiënten in de hand.
Brussel, 16 september 2020
Op vraag van het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers reageert het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) op een persbericht (*) van de Gezinsbond, het Netwerk tegen Armoede en het Vlaams Patiëntenplatform. Deze drie organisaties pleiten al geruime tijd voor de veralgemening van de derdebetalersregeling: “In "Laat iedereen, bij elke hulpverlener van de eerste lijn, enkel nog het remgeld betalen in plaats van te werken met het terugbetalingssysteem via de ziekenfondsen".
De drie organisaties juichen het voorstel toe dat op 15 september op de agenda stond van de Commissie voor Gezondheid en Gelijke Kansen van het Federaal Parlement om de derdebetalersregeling voor iedereen in te voeren bij de huisarts, kinesitherapeut en tandarts.
De BVAS en het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) wijzen erop dat de drempel om naar de huisarts te gaan voor financieel zwakkere patiënten nu al louter symbolisch is. Voor ongeveer 1,8 miljoen Belgen is nu al de verplichte derdebetalersregeling van kracht. Als die patiënten een globaal medisch dossier (GMD) hebben bij hun huisarts betalen ze vandaag 1 euro remgeld. Als ze geen GMD hebben is dat 1,5 euro. Dat is minder dan de prijs van een brood of een glas bier.
Huisartsen merken nu al dat patiënten met zo’n statuut tijdens wachtdiensten en in de wachtposten vaak onnodig op raadpleging komen of een huisbezoek eisen omdat het toch zo goed als gratis is. Mensen beseffen niet meer hoeveel een raadpleging echt kost en komen langs voor futiliteiten. Als we dit systeem uitbreiden naar de hele bevolking is het hek van de dam.
Het VAS stelt zich overigens vragen bij het rapport van de Europese Gemeenschap waaruit zou blijken dat 44% van de Belgische huishoudens met kinderen in armoede medische zorg moet uitstellen. Met ons systeem van verplichte derde betaler lijkt het onwaarschijnlijk dat dit aan de huisartsen te wijten zou zijn. Als patiënten eventueel een raadpleging bij de huisarts uitstellen, dan ligt dat niet aan wat de raadpleging zelf hen kost, maar wellicht eerder aan de kostprijs van de geneesmiddelen of soms bijkomende onderzoeken die ze verwachten dat de huisarts zal voorschrijven.
Het VAS ziet dan ook geen enkele reden om het remgeld bij de huisarts af te schaffen. Integendeel, dit voorstel kan alleen maar leiden tot een verlies van respect voor de eerste lijn. Huisartsen zouden bovendien voor de uitbetaling van hun honoraria volledig afhankelijk worden van de ziekenfondsen, wat voor beoefenaars van een vrij beroep onaanvaardbaar is.
De afschaffing van het remgeld zal de overheid enkele honderden miljoen euro’s extra kosten, zonder enige gezondheidswinst. Daar komt nog bij dat als de veralgemening van de derdebetalersregeling wordt doorgedrukt, veel huisartsen zich noodgedwongen zullen deconventioneren. Met als resultaat dat de geneeskunde duurder zal worden en kansarmen uit de boot dreigen te vallen.
Sensibilisering van artsen en patiënten voor de verplichte derdebetalersregeling is een veel efficiënter alternatief.
Het Vlaams Artsensyndicaat stelt voor om:
- Artsen die nog geen verplichte derde betaler toepassen bij kansarmen te sensibiliseren om dit wel te doen en dit door het RIZIV te laten controleren;
- Patiënten te sensibiliseren dat het systeem van verplichte derde betaler bestaat en dat ze er in alle vertrouwen om kunnen vragen zonder zich beschaamd te voelen;
- Een regeling uit te werken waarin mensen een tijdelijk derdebetaler-statuut kunnen verwerven als ze het tijdelijk financieel moeilijk hebben.
Deze oplossing is veel goedkoper, beschermt de kwetsbaren meer en vermijdt dat de huisartsen overrompeld worden.
(*) Klik hier voor het persbericht van de drie organisaties: http://vlaamspatientenplatform.be/blogs/persbericht-invoering-derde-betalersregeling-voor-iedereen-bij-huisarts-kinesitherapeut-en-tandarts-is-een-stap-in-de-goede-richting
Dr. Marc Moens Dr. Dirk Scheveneels
Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat (VAS) Ondervoorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.