Persbericht: BVAS veroordeelt gekrakeel over de mammografie

15 maart 2018

Meer dan tien jaar al zet de BVAS zich, samen met de ziekenfondsen en de andere artsensyndicaten, in om de nomenclatuur te hervormen. Deze oefening gebeurt in de Technisch Geneeskundige Raad. De recente opeenvolging van virulente en onnodig agressieve aanvallen in de (sociale) media maken het debat onbegrijpelijk. 

Image

Brussel, 15 maart 2018

 

Meer dan tien jaar al zet de BVAS zich, samen met de ziekenfondsen en de andere artsensyndicaten, in om de nomenclatuur te hervormen. Deze oefening gebeurt in de Technisch Geneeskundige Raad. De recente opeenvolging van virulente en onnodig agressieve aanvallen in de (sociale) media maken het debat onbegrijpelijk. Deze hetze getuigt eens te meer van het verderfelijk misbruik van sociale media waar men, in plaats van de eigen argumenten te verdedigen, liever de tegenstander onderuithaalt.

 

Voor de BVAS is het noodzakelijk om terug te gaan naar de ware toedracht van de zaak.

 

Voor 2015 kende de nomenclatuur twee mammografieprestaties. De eerste is de “Mammotest”, een opsporingstest voor gebruik bij asymptomatische patiënten, gratis aangeboden, en georganiseerd door de Gemeenschappen. De tweede prestatie is een diagnostisch mammografisch onderzoek, te attesteren zonder voorwaarden, wat ook de leeftijd van de patiënte is, met een remgeld ten laste van de patiënte.

 

In 2011 wil mevrouw Onkelinx, in het raam van haar kankerplan, een gratis mammografische prestatie creëren voor patiënten met risico op kanker. In april 2014 redigeert de Minister een Besluit met daarin deze nieuwe gratis mammografie voor risicopatiënten. Omdat de regering in lopende zaken is, belandt de tekst in de koelkast. Met een hoffelijkheid waarvoor ze felicitaties verdient, werkt minister De Block voort aan de publicatie van het voornoemde Besluit, dat einde 2015 eindelijk het licht ziet.

 

Parallel hiermee wordt de code “mammografie zonder voorwaarde” behouden, maar hij is niet meer bruikbaar voor alle risicopatiënten. De beroepsgroep van radiologen vraagt de afschaffing van deze prestatie, met als argument dat men omwille van de volksgezondheid geen ongerechtvaardigde radiologische onderzoeken moet doen.

 

De Technisch Geneeskundige Raad werkt intussen voort aan een nieuwe prestatie van nomenclatuur, die ook de gratis opsporing uitbreidt voor vrouwen zonder risico in leeftijdscategorieën die ruimer zijn dan voordien: in plaats van 50 tot 70 jaar wordt 45 tot 74 jaar de nieuwe leeftijdscategorie. Deze nomenclatuur wordt unaniem gestemd door de leden van de Technisch Geneeskundige Raad (de artsensyndicaten, de academische artsen en de adviserend geneesheren van de ziekenfondsen) en eveneens in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen en het Verzekeringscomité van het Riziv. Tegelijk worden er klinische voorwaarden toegevoegd aan de prestatie van de klassieke mammografie om ze echt diagnostisch te maken.

 

Na het gebruikelijke parcours verschijnt deze nieuwe nomenclatuur eind februari 2018 in het Staatsblad. De Minister heeft dus zorgvuldig het advies gerespecteerd van alle artsengroepen die zich erover hebben uitgesproken, na grondige analyse van de publicaties over deze materie, en meer bepaald de rapporten van het KCE.

 

De recente agressieve aanvallen in de media komen van artsen die een reeks andere indicaties voor mammografische opsporing voor waarheid nemen, dan de indicaties waarover algemene consensus bestaat. We worden geconfronteerd met gekrakeel van scholen en gekrakeel van artsen met verschillende praktijken, die in de literatuur de argumenten gaan zoeken die hen het best uitkomen. De relevantie van het radiologisch opsporingsonderzoek is al meer dan 20 jaar onderwerp van een controverse. Sommigen trekken de zin of de efficiëntie van systematische opsporing in twijfel. Sommigen zijn omgeschakeld naar een gerichte opsporing van risicopatiënten, eerder dan een algemene. Sommigen willen zo breed mogelijk de hele populatie in een leeftijdscategorie opsporen. Hiermee samenhangend is er in het noorden en zuiden een aanzienlijk verschil in beoordeling van het dossier. De Technisch Geneeskundige Raad heeft een synthese gemaakt die door iedereen goedgekeurd is. Het is normaal dat de Minister luistert naar de experts die voor deze opdracht zijn aangeduid en het resultaat van hun werk publiceert.

 

Het directiecomité van de BVAS, in vergadering gisteravond, heeft deze vijandelijke maneuvers veroordeeld en zijn steun uitgesproken voor de Minister. Het directiecomité wordt in die beoordeling gevolgd door de voorzitter van de Technisch Geneeskundige Raad, dokter Jacques de Toeuf.

 

Dr. Jacques de Toeuf

Ondervoorzitter BVAS

Voorzitter Technisch Geneeskundige Raad

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.