Persbericht: BVAS bezorgd over vluchtelingenkinderen op Australisch eiland

17 oktober 2018

BVAS steunt de Australische artsenorganisaties AMA en RACP in hun oproep om dringend gespecialiseerde medische hulpverlening te voorzien voor de op het eiland Nauru opgesloten kinderen van asielzoekers. Volgens de Verenigde Naties (VN) kampen heel wat migranten die vastzitten op het eiland Nauru met acute psychische en psychiatrische problemen. 

Brussel, 17.10.2018

 

BVAS steunt de Australische artsenorganisaties AMA en RACP in hun oproep om dringend gespecialiseerde medische hulpverlening te voorzien voor de op het eiland Nauru opgesloten kinderen van asielzoekers.

 

Volgens de Verenigde Naties (VN) kampen heel wat migranten die vastzitten op het eiland Nauru met acute psychische en psychiatrische problemen.

 

De VN dringt er bij de Australische regering al geruime tijd op aan dat deze migranten zo snel mogelijk voor gespecialiseerde zorg overgebracht worden naar Australië. Ook Artsen zonder Grenzen, dat vorige week gedwongen werd om het eiland te verlaten, waarschuwt voor ernstige psychische problemen waar asielzoekers mee kampen.

 

BVAS neemt kennis van het standpunt van de Australian Medical Association (AMA) en het Royal Australasian College of Physicians (RACP). Na het gedwongen vertrek van AZG maken beide artsenorganisaties zich ernstig zorgen over de mentale en fysieke gezondheid van 80 kinderen die op het eiland gevangen zitten. Hun medische toestand zou catastrofaal zijn en snel achteruitgaan.

 

AMA en RACP hebben de Australische regering en het parlement opgeroepen om deze vluchtelingenkinderen (en hun families) dringend vrij te laten voor onderzoek en behandeling in gespecialiseerde ziekenhuizen op het Australische vasteland. BVAS schaart zich achter deze oproep van de Australische collega’s. Het is de ethische en deontologische taak van elke artsenvereniging om te waarschuwen voor de humanitaire gevolgen van een asielbeleid dat mensen de toegang tot aangepaste medische verzorging ontzegt. Het recht op gezondheidszorg is een elementair mensenrecht dat ook geldt voor asielzoekers en migranten.

 

De BVAS vraagt in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, om bij de  Australische regering en bij zijn Australische collega, Marise Ann Payne, aan te dringen deze asielzoekers, en in het bijzonder de kinderen, van hun humanitaire rechten te laten genieten.

 

Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.