Open brief van de Algemene Pharmaceutische Bond aan alle artsen

19 augustus 2015

Op 1 september 2015 is het zover. Niet alleen gaan alle schoolpoorten terug open, vanaf die datum moeten alle apothekers bij de geïnstitutionaliseerde bewoners die lange tijd in RVT’s en ROB’s verblijven, de tarifering per eenheid (TPE) toepassen. TPE is van toepassing op alle terugbetaalde geneesmiddelen in een vaste orale vorm. De vorige minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx nam deze beslissing in 2012. 

2015-08-12 APB

Open APB-brief aan alle artsen: vergeet posologie niet

Op 1 september 2015 is het zover. Niet alleen gaan alle schoolpoorten terug open, vanaf die datum moeten alle apothekers bij de geïnstitutionaliseerde bewoners die lange tijd in RVT’s en ROB’s verblijven, de tarifering per eenheid (TPE) toepassen. TPE is van toepassing op alle terugbetaalde geneesmiddelen in een vaste orale vorm. De vorige minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx nam deze beslissing in 2012. 

Het zal niemand verwonderen dat de invoering van TPE, net als heel wat andere politieke initiatieven in de gezondheidssector, niets meer dan een besparingsoperatie is. Met TPE hoopt het RIZIV 10 miljoen euro te besparen door een daling van het gefactureerde volume “in een sector waar er een grote verspilling is”.

Hoewel de politieke beslissing om TPE in te voeren dateert van 2012, liet de praktische uitvoering enige tijd op zich wachten. Het RIZIV startte pas in het voorjaar van 2014 met de onderhandelingen voor de technische uitrol, met de expliciete vraag hiermee al in januari 2015 van start te gaan. Zowel voor de apothekers, softwarehuizen als de tarificatiediensten bleek dit praktisch én technisch niet haalbaar. De startdatum werd om die reden verlaat naar 1 april. Omdat de implementatie op het terrein heel wat kinderziektes naar boven bracht, werd vanuit de overheid een uitstel tot 1 september aanstaande gegund, op straffe van sancties, lees geen terugbetaling van geleverde geneesmiddelen die niet per eenheid werden gefactureerd aan RVT-ROB-bewoners.

In de aanloop naar de volledige uitrol heeft de Algemeen Pharmaceutische Bond (APB) als de representatieve Belgische beroepsfederatie van officina-apothekers hierop geanticipeerd en de nodige stappen gezet om tijdig niet alleen naar haar beroepsverenigingen en leden hierover te communiceren, maar ook naar de rusthuissector, CRA’s, artsenverenigingen en andere partners of stakeholders die bij dit immens complexe project zijn betrokken.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, kunnen de artsen een waardevolle rol spelen bij een vlottere implementatie van TPE. Zo kan de apotheker een voorschrift maar correct verwerken en factureren per eenheid indien de arts op het voorschrift de posologie aangeeft. Dat geldt trouwens ook voor de voorschriften waarvoor TPE niet van toepassing is, want de vermelding van de posologie is wettelijk verplicht. Ook de essentiële info over wijzigingen van posologie of stopzettingen van behandelingen bereikt de apothekers niet. Nochtans is deze informatie noodzakelijk in het TPE-verhaal.

Daarom deze warme oproep vanuit APB naar alle artsen toe: vergeet de posologie niet te vermelden op al uw voorschriften, maar geef ook de wijzigingen of stopzettingen door. Uiteraard kennen de apothekers de posologie voor de meeste geneesmiddelen goed. Toch is deze informatie vaak gepersonaliseerd. Systematisch de posologie op alle voorschriften vermelden zou kostbare tijd besparen, de kwaliteit van zorg en de therapeutische opvolging verzekeren. In het kader van TPE zou dit de administratieve last significant verminderen en het laat toe de juiste prijs aan de patiënt te factureren. Het is dus informatie die op meer dan één niveau belangrijk is. De modaliteiten voor de overdracht van deze belangrijke gegevens (wijzigingen of stopzetting van behandeling) kunnen uiteraard onderwerp uitmaken van een overleg op lokaal niveau.

Met dank voor uw constructieve medewerking,

Charles Ronlez
Voorzitter APB

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.