Ondernemers moeten geen arts spelen

2 februari 2018

In een brief aan de Limburgse huisartsenkringen klaagt VOKA aan dat ondernemers tegenwoordig “opvallend veel overdreven ziektebriefjes” krijgen. De BVAS is ongelukkig over deze gratuite en ongefundeerde uithaal en neemt het op voor de huisartsen.

Image

In de brief aan de Limburgse huisartsen haalt VOKA Limburg het voorbeeld aan van een zaakvoerder die in één jaar tijd 1.000 attesten binnenkreeg. Daarvan waren er 100 voor één dag, 250 voor twee tot vier dagen en 750 voor een week of langer. In de pers noemt de voorzitter van de ondernemerskoepel die cijfers zo “verontrustend” dat hij ze aan de kaak wil stellen. De BVAS tilt zwaar aan de verdachtmakingen en het wantrouwen van VOKA. Artsen schrijven niet zomaar ziektebriefjes voor. En ondernemers moeten niet zelf arts spelen.

VOKA krijgt naar eigen zeggen veel meldingen binnen van “overdreven ziektebriefjes”. Heeft de zaakvoerder met zijn 1.000 ziektebriefjes dan zelf de medische kennis om een correcte analyse te maken over wat aanvaardbaar is en wat niet? Ondernemers moeten geen arts spelen. Huisartsen bewijzen elke dag dat ze het vertrouwen van hun patiënten waard zijn. Op zijn minst zouden ondernemers zich moeten afvragen hoe het komt dat huisartsen in hun praktijk in toenemende mate geconfronteerd worden met klachten over stress op de werkvloer en burn-out. Klachten die een arts niet zomaar in enkele dagen kan behandelen.

Maar ook een banaal uitziend griepje of keelontsteking kan langer aanslepen dan verwacht. In zeldzame gevallen kan griep zelfs tot de dood leiden. Ondernemers zouden er trouwens beter aan doen om, bij wijze van preventiemaatregel voor de collega’s, de werknemers met griepverschijnselen te weren van de werkvloer.

Dr. Marc Moens

Voorzitter BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.