Meldpunt voor Huisartsenwachtposten

3 oktober 2011

Het organiseren van een huisartsenwachtpost gaat zelden van een leien dakje. Bij de opstart van een wachtpost wordt men al snel geconfronteerd met praktische, juridische, administratieve en/of financiële problemen of loopt de permanentie binnen de huisartsenwachtpost niet altijd zoals verwacht.Daarom heeft het Vlaams Artsensyndicaat een meldpunt opgericht.

Het artikel “Wachtpost Antwerpen Noord: een andere klok” dat verscheen in de editie van 30 augustus 2011 van de Artsenkrant, maakte bij de huisartsen in Vlaanderen heel wat reacties los. De problemen die werden aangehaald door de artsen over de wachtpost Antwerpen Noord, bleken geen alleenstaand geval te zijn.

Ook in andere huisartsenkringen blijkt men bij de opstart van een wachtpost met praktische, juridische, administratieve en/of financiële problemen geconfronteerd te worden of loopt de permanentie binnen de huisartsenwachtpost niet altijd zoals verwacht.
Het Vlaams Artsensyndicaat kreeg van over heel Vlaanderen soortgelijke verhalen binnen.

Aangezien deze problematiek de gemoederen zo beroert, heeft het Vlaams Artsensyndicaat een meldpunt opgericht waar alle vragen/problemen/… m.b.t. huisartsenwachtposten kunnen worden gemeld.

Deze vragen zullen worden gebundeld en gebruikt om een handleiding uit te schrijven waarmee de individuele huisarts, die op problemen stuit bij het vervullen van de wachtdienst binnen de huisartsenwachtpost, pasklare antwoorden zal kunnen vinden.

Ook voor de huisartsenkringen zal deze guideline een onmisbare tool vormen enerzijds om het opstarten van huisartsenwachtposten zo correct en probleemloos te laten verlopen, anderzijds om bestaande huisartsenwachtposten te helpen bij de praktische en/of juridische beslommeringen waarmee ze geconfronteerd worden.

Tevens zal deze bundeling van bemerkingen gebruikt worden om de lacunes in de huidige wetgeving op te sporen. Het Vlaams Artsensyndicaat zal de nodige voorstellen uitwerken om hierop een antwoord te bieden.

Huisartsen kunnen - al dan niet anoniem - melding maken van de problemen door op onderstaande knop te klikken of te surfen naar www.vlaamsartsensyndicaat.be.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.