Luc Herry: 'Vaccinatiepas is slecht idee'
De commissie Volksgezondheid van de Kamer begon vandaag met hoorzittingen over de verplichte vaccinatie tegen Covid-19. Als eerste genodigde kreeg Dr. Luc Herry, voorzitter van BVAS, het woord. Hij hield een pleidooi voor een vaccinatieplicht die zich niet mag beperken tot de zorgverleners maar voor de hele bevolking moet gelden. Een enquête gaf in november vorig jaar aan dat drie kwart (74,5%) van de leden van BVAS voor zo’n algemene verplichting is gewonnen.
“Uiteraard zijn we voor een verplichte vaccinatie van zorgverleners. Maar BVAS heeft zich ook uitgesproken voor een algemene vaccinatieplicht en het is nog niet te laat om die in te voeren. Zorgverleners moeten hun patiënten beschermen, maar die verantwoordelijkheid geldt ook omgekeerd. Patiënten kunnen ook artsen en verpleegkundigen besmetten, en dat zorgt voor een uitval van personeel, wat op zijn beurt de kwaliteit van zorg vermindert.”
Coronacommissaris Pedro Facon is meer gewonnen voor een vaccinatiepas dan voor een verplichte vaccinatie. Maar Luc Herry ziet dat helemaal anders: “Een vaccinatiepas invoeren komt erop neer dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de controles doorschuift naar een bepaalde groep van burgers uit de horeca, de cultuursector en andere sectoren die al zwaar getroffen zijn. Dat is onaanvaardbaar.”
Als iedereen gevaccineerd was, zou er veel minder druk zijn op het onderwijs, de eerstelijnszorg, de ziekenhuizen en het overheidsbudget, zei Dr. Herry. Er zou ook minder uitstel van zorg zijn. Het argument dat een verplichting de vrijheid aantast, is voor hem een drogreden. Het is juist de niet-verplichting die onze vrijheid bedreigt en ervoor zorgt dat we in een restrictieve maatschappij leven. Een vaccinatieplicht is niet in strijd met de mensenrechten.
Het is jammer dat de EU niet in een vroeger stadium werk heeft gemaakt van een verplichte vaccinatie. De EU heeft hier de bal volledig misgeslagen. Een verplichte vaccinatie in alle lidstaten had voor alle Europeanen en voor de Europese economie een flinke bonus kunnen betekenen, aldus nog Dr. Herry.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.