KB miljardenvoorschot ziekenhuizen gepubliceerd

17 november 2020

Het Koninklijk Besluit over de voorwaarden voor de toekenning van de 2 miljard euro aan voorschotten aan de ziekenhuizen werd op donderdag 12 november in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.  "Dit KB geeft info aan ziekenhuismanagers en artsen die in staat moeten zijn de juiste beslissingen te nemen in verband met de gezondheidscrisis", beklemtoont minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. Ter herinnering: het gaat om in totaal 2 miljard euro: een eerste voorschot van 1 miljard euro voor de periode maart, april, mei 2020, betaald eind april; en twee voorschotten van tweemaal 500 miljoen euro ter dekking van de tweede helft van 2020, betaald eind juli en begin oktober.
 

Het Koninklijk Besluit over de voorwaarden voor de toekenning van de 2 miljard euro aan voorschotten aan de ziekenhuizen werd donderdag 12 november in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. 

 

"Dit KB geeft info aan ziekenhuismanagers en artsen die in staat moeten zijn de juiste beslissingen te nemen in verband met de gezondheidscrisis", beklemtoont minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke.

Ter herinnering: het gaat om in totaal 2 miljard euro: een eerste voorschot van 1 miljard euro voor de periode maart, april, mei 2020, betaald eind april; en twee voorschotten van tweemaal 500 miljoen euro ter dekking van de tweede helft van 2020, betaald eind juli en begin oktober.

Een enveloppe voor elk ziekenhuis

Het vandaag gepubliceerde koninklijk besluit bepaalt de kosten en de inkomstenderving die effectief gedekt zijn door het federale ziektekostenverzekeringsstelsel en de procedures voor deze financiële interventie. Op basis hiervan zal elk ziekenhuis het bedrag kennen dat het zal ontvangen voor 2020.

 

Vier invalshoeken

Meer bepaald bestaat het bedrag dat aan elk ziekenhuis wordt toegekend uit vier elementen:

1. Een forfaitair bedrag voor bijkomende infrastructuurkosten ten laste van de federale overheid, van exploitatiekosten die door de ziekenhuizen worden gedragen als gevolg van de
pandemie;

2. Financiering van de lopende uitgaven van ziekenhuizen door de ziektekostenverzekering, met inbegrip van kosten ten laste van vergoedingen, gegarandeerd voor 100% op basis van een "normale activiteit";

3. Financiering van aanvullende activiteiten van zorgverleners in ziekenhuizen voor COVID 19: in het bijzonder de permanentie van de spoed- en intensieve zorg, medische coördinatie, ziekenhuishygiëne, opleiding in verband met de epidemie, ...) ;

4. De beschikbaarheid en betrokkenheid van zorgverleners bij buitengewone medische activiteiten tijdens de gezondheidscrisis, gefinancierd op basis van een pakket per bed gereserveerd voor COVID-patiënten."Naast deze bepalingen voorziet de beschikking ook in een speciale regeling voor ASO's die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het helpen van de ziekenhuizen om de crisis te weerstaan", benadrukt minister Vandenbroucke.

 

"Het besluit garandeert de betaling van de basisvergoeding van de ASO's en  een bijkomende vergoeding van 250 euro bruto per maand voor diverse uitgaven voor alle ASO's en tot slot een financiële compensatie voor wie bijkomende wachten weekenddiensten hebben verricht, naar prorata van deze permanenties.”

 

U kan het volledige KB van 30 oktober 2020 tot vaststelling van de nadere regels voor de toekenning van een uitzonderlijke federale financiële tegemoetkoming aan de ziekenhuizen in het kader van de coronavirus COVID-19 epidemie (BS 12.11.2020) hier raadplegen.

 

Bron: De Specialist

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.