Huisartsen mogen zich niet uit elkaar laten spelen

30 november 2020

BVAS neemt kennis van de brief die vijf huisartsenorganisaties aan de ministers Vandenbroucke en Beke stuurden om de huisartsenkringen als lokale motors van het gezondheidsbeleid naar voren schuiven. Een standpunt dat BVAS ook kan onderschrijven. Voorafgaand overleg was dus nuttig geweest. Zeker nu blijkt dat ook deze huisartsenorganisaties bezwaren opperen tegen het KB over de medische permanentie. Een KB dat BVAS sinds vorige week aanvecht bij de Raad van State.

De brief werd ondertekend door de voorzitters van Domus Medica[1], het Kartel[2], FAGW[3], FAMGB[4] en Wachtposten Vlaanderen[5]. Ondanks het gezamenlijke wekelijkse overlegmoment waar we aan deelnemen, werd BVAS niet vooraf geconsulteerd over dit initiatief. Dat is jammer want zo wordt het voor de overheid een koud kunstje om de huisartsen uit elkaar te spelen.

Dit eenzijdig initiatief is betreurenswaardig omdat ook voor BVAS de huisartsenkring de motor van het lokale gezondheidsbeleid is. Het gaat overigens niet op dat deze organisaties claimen “in naam van de huisartsen van het land” te spreken. BVAS bezet in de medicomut twee van de zes zetels voor huisartsen, we vertegenwoordigen dus een derde van de Belgische huisartsen, evenveel als het Kartel en als AADM. 

BVAS is op zich wel verheugd dat nu ook andere organisaties tot het inzicht komen dat er een en ander schort aan het KB van 10 september 2020 dat de medische permanentie van huisartsen regelt vanaf juli volgend jaar. De vijf organisaties stellen vast dat de huisartsenkringen niet eens vermeld worden in het KB. Ze vrezen dat de erkenning van functionele samenwerkingsverbanden van wachtposten tot een tsunami van verschillende vzw’s zal leiden.

Dat inzicht komt wel laat. BVAS heeft van meet af aan, toen het KB in 2019 nog als een ontwerpbesluit circuleerde, om dezelfde - en ook andere - redenen bezwaar aangetekend bij toenmalig minister Maggie De Block. Het is jammer dat er voor de andere artsensyndicaten al die tijd geen vuiltje aan de lucht was.

Uiteindelijk is BVAS de enige syndicale artsenorganisatie die juridische stappen durft te nemen als de belangen van alle huisartsen op het spel staan. Op maandag 23 november 2020 diende BVAS bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring van het KB in. De brief van de vijf organisaties volgde amper een paar dagen later. Een gemiste kans om dit samen te doen.

BVAS roept alle huisartsenorganisaties op om bij een volgende gelegenheid vooraf zoveel mogelijk de violen te stemmen.  In het belang van alle huisartsen.

 

Dr. Dirk Scheveneels, ondervoorzitter BVAS

Dr. Marc Moens, erevoorzitter BVAS

 

[1] Domus Medica is onderdeel van AADM (Alliantie Artsenbelang - Domus Medica)

[2] Het Kartel bestaat uit ASGB, GBO en MoDes

[3] FAGW staat voor ‘Fédération des Associations de Généralistes de la région Wallonne’

[4] FAMGB staat voor ‘Fédération des Associations des Médecins Généralistes de Bruxelles

[5] Wachtposten Vlaanderen is de koepelvereniging van Vlaamse huisartsenwachtposten

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.