FAQ Supplementenverbod
Om u te ondersteunen in de implementatie van het supplementenverbod hebben wij de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor u samengevat.
Met ingang van 1 januari 2025 wordt een nieuwe regelgeving van kracht die het verbod op het aanrekenen van supplementen betreft voor ambulante verstrekkingen die vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering, specifiek voor patiënten die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT).
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden samengevat:
1. Welke artsen vallen onder dit ambulant supplementenverbod bij automatische VT-rechthebbenden?
Dit geldt voor alle artsen:
- zowel (gedeeltelijk) geconventioneerde artsen als gedeconventioneerde artsen
- zowel huisartsen als artsen-specialisten
- zowel intramurale als extramurale artsen bij ambulante zorg
2. Wat als ik stomatoloog ben?
Voor stomatologen gelden dezelfde regels voor ambulante verstrekkingen als voor andere artsen. Als u een verstrekking van de nomenclatuur voor tandartsen attesteert, dient u de regelgeving voor tandartsen te raadplegen.
3. Welke patiënten vallen onder dit verbod?
Het verbod wordt in twee fasen ingevoerd:
- Fase 1: vanaf 1 januari 2025
Het verbod geldt voor patiënten die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen”). Volgens de reglementering wordt aan bepaalde categorieën van personen “automatisch” het recht op de verhoogde tegemoetkoming toegekend. Dit betekent dat het ziekenfonds geen inkomensonderzoek moet uitvoeren, aangezien het onderzoek naar de bestaansmiddelen al is uitgevoerd door de bevoegde instanties. - Fase 2: vanaf 1 januari 2026
Het verbod wordt uitgebreid naar patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek uitgevoerd door het ziekenfonds (“VT op basis van inkomen”).
Koninklijk besluit van 12 maart 2024 tot uitvoering van het hoofdstuk 2 van de wet van 29 november 2022 houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg, wat betreft de toepassing van het verbod op ereloonsupplementen voor geneeskundige verzorging verleend door artsen aan rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming
4. Hoe weet ik of mijn patiënt in aanmerking komt voor de automatische verhoogde tegemoetkoming?
U bent verplicht om systematisch de verzekerbaarheidsstatus van uw patiënten te controleren op de dag van de verstrekking. Dit zijn de hulpmiddelen die u daarbij kan gebruiken:
- Uw softwarepakket via de dienst MemberData (MDA) vanaf 1 januari 2025.
U ziet dat het verbod op het toepassen en toevoegen van een supplement voor een nomenclatuurcode van een vergoede ambulante verstrekking voor patiënten met automatische verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen”) is geblokkeerd, behalve wanneer u expliciet aangeeft dat er sprake is van bijzondere eisen of in het geval van afronding naar boven tot maximaal 0,02 euro in totaal.
Hebt u nog een software die gebruik maakt van de Generic Insurability (GINS)-dienst van MyCareNet om de verzekerbaarheid van patiënten te bepalen, dan is voorzien dat uw software vanaf 1 januari 2025 overstapt op de MemberData (MDA)-dienst. - Het MyCarenet-portaal biedt informatie waarmee artsen die geen eigen software hebben de verzekerbaarheidsinformatie kunnen consulteren via de MemberData (MDA)-dienst.
5. Voor welke verstrekkingen mag ik geen supplementen meer aanrekenen?
Het verbod geldt specifiek voor ambulante verstrekkingen die vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering. Onder ambulante zorg wordt verstaan alle zorg verstrekt in of buiten een ziekenhuis zonder opname in een ziekenhuis en alle onderzoeken en behandelingen op de spoeddienst.
Patiënten opgenomen in daghospitalisatie worden beschouwd als gehospitaliseerde patiënten.
6. Welke supplementen mag ik aan deze patiënten niet langer vragen?
U mag bij deze patiënten niet langer supplementen vragen op vergoedbare ambulante verstrekkingen. Dit betekent dat u geen extra bedragen mag aanrekenen bovenop het wettelijk bepaald honorarium voor de verstrekkingen, zoals vastgelegd in de nomenclatuur en in de overeenkomsten of zorgtrajecten goedgekeurd door het Verzekeringscomité. Dit zijn met name bedragen die u aan de patiënt aanrekent naast het bedrag van de ZIV-tegemoetkoming en het persoonlijk aandeel van de patiënt.
Het tarief dat van toepassing is, is het tarief dat is vastgesteld door het nationaal akkoord tussen artsen en ziekenfondsen.
7. Wat mag u wél nog aanrekenen aan deze VT-rechthebbenden ook na 1 januari 2025?
Bij bijzondere eisen van de patiënt kunt u nog steeds een bijzonder tarief aanrekenen, mits dit correct wordt vermeld. In geval van elektronische facturatie dient u dit supplement als volgt te noteren:
- In zone “supplement”: verplicht het bedrag boven het conventiehonorarium.
- Facultatief reden supplement: één of meerdere transparantiecodes:
- 384075 voor professionele meerinspanning
- 384090 voor directe kosten (kleine materialen en verbruiksgoederen tijdens een technische verstrekking, anesthesie, kosten voor desinfectie en sterilisatie)
- 384112 voor indirecte kosten (algemene kosten voor het lokaal, personeelskosten)
- 384134 voor supplement zonder enige duiding
- Ambulante verstrekkingen waarvoor geen vergoeding wordt gegeven door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging kunnen wel gefactureerd worden, zelfs met het verbod op supplementen.
- De bedragen voor deze niet-vergoedbare verstrekkingen (prestatie, materiaal, hulpmiddel) dient u bij elektronische facturatie te vermelden via de transparantiecodes van de categorieën 2, 3 en 4:
- Categorie 2: de verstrekkingen, die terugbetaalbaar zijn door de verplichte verzekering onder bepaalde voorwaarden, maar waarvoor de voorwaarden voor een terugbetaling niet zijn voldaan: 384215
- Categorie 3: verstrekkingen die geen aanleiding geven tot een tegemoetkoming van de verplichte verzekering: 384230
- Categorie 4: het materiaal, techniek of instrumentarium dat niet voor de terugbetaling in de verplichte verzekering in aanmerking komt en waarvoor geen terugbetaling is voorzien: 384156, 384171, 384193
- De bedragen voor deze niet-vergoedbare verstrekkingen (prestatie, materiaal, hulpmiddel) dient u bij elektronische facturatie te vermelden via de transparantiecodes van de categorieën 2, 3 en 4:
8. Wat verstaat men onder bijzondere eisen van de patiënt?
Voor huisartsen worden de bijzondere eisen van de patiënt strikt als volgt in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2024-2025 bepaald:
- de niet dringende bezoeken, afgelegd op verzoek van de zieke buiten de uren of het tijdschema van de normale ronde van de arts;
- de oproepen van zieken die voor de arts een ongewoon belangrijke verplaatsing meebrengen;
- de oproepen ‘s nachts, tijdens een weekend of op een feestdag wanneer de arts geen wachtdienst heeft en wanneer is uitgemaakt dat de ter plaatse georganiseerde wachtdienst toereikend is;
- de raadplegingen die op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt worden verricht na 21 uur of op zaterdag, zondag of op feestdagen. Die raadplegingen vormen echter geen bijzondere eis, indien ze kaderen binnen de georganiseerde wachtdienst en indien de huisarts om persoonlijke redenen een voor het publiek toegankelijke raadpleging houdt, ontvangt op afspraak of bezoeken aflegt op deze uren en dagen. Afgesproken is evenwel dat de zieke in behandeling, die verzocht wordt zich opnieuw in de spreekkamer van de arts aan te melden, niet onder de toepassing van de bijzondere eis valt.
Voor de artsen-specialisten worden de bijzondere eisen van de patiënt als volgt bepaald in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2024-2025:
- de oproepen thuis, behalve wanneer het gaat om raadplegingen die zijn aangevraagd door de behandelend arts;
- de raadplegingen voor de ambulante patiënten die op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt worden verricht na 21 uur, of op zaterdag, zondag of op feestdagen. Die raadplegingen vormen echter geen bijzondere eis, indien ze kaderen binnen de georganiseerde wachtdienst en indien de arts-specialist om persoonlijke redenen een voor het publiek toegankelijke raadpleging houdt, ontvangt op afspraak of bezoeken aflegt op deze uren en dagen. Afgesproken is evenwel dat de zieke in behandeling, die verzocht wordt zich opnieuw in de spreekkamer van de arts aan te melden, niet onder de toepassing van de bijzondere eis valt.
9. Mag ik nog afronden?
U mag maximaal 0,02 euro op het totaal van alle gefactureerde codes afronden (bijvoorbeeld 0,01 of 0,02 euro) wanneer de betaling aan de arts contant wordt gedaan. Dit moet worden aangegeven in het supplementveld van de factuur.
Een afronding (hoger dan 0.02 euro) naar boven naar de volgende eenheid is verboden, omdat dit ook een toeslag zou zijn.
10. Mag een supplement bij een ‘welstellende’ VT-rechthebbende wel aangerekend worden?
Nee, ook bij VT-patiënten met een hoger inkomen mag geen supplement gevraagd worden zelfs al gaat de patiënt hiermee akkoord.
Lange tijd werd in de akkoorden artsen-ziekenfondsen naast de bijzondere eis ook de mogelijkheid geboden om supplementen aan te rekenen wanneer een bepaalde inkomensgrens overschreden wordt. Deze mogelijkheid werd evenwel geschrapt in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023 en nooit meer opgenomen.
11. Mag een supplement met het akkoord van de VT-rechthebbende wel aangerekend worden?
Nee, het betreft een wettelijk verbod, waarvan niet contractueel kan worden afgewezen.
Zelfs met akkoord van de patiënt mag de arts geen supplement aanrekenen.
Aangezien de nomenclatuur van openbare orde is, kan u als arts ook niet beslissen alles buiten de nomenclatuur aan te rekenen. Verstrekkingen die buiten de nomenclatuur vallen (niet-vergoedbare verstrekkingen) mag u wel nog steeds aanrekenen aan de patiënt.
12. Kan ik VT-rechthebbenden als gedeeltelijk geconventioneerde arts door mijn online agenda uitsluitend laten inplannen in de uren dat ik aan conventietarieven werk?
Vanaf 1 januari 2025 zullen artsen via MyCarenet toegang hebben tot de informatie dat de patiënt behoort tot een specifieke categorie van rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming voor de finaliteit van facturatie.
De toegang tot deze informatie door een arts voor een ander doeleinde dan facturatie of attestering in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging is in strijd met de wetgeving (art. 6 AVG) en zal systematisch geweigerd worden door MyCarenet.
Zo is het onwettig voor een online agendaleverancier voor zorgverleners om toegang te ontvangen tot deze informatie teneinde slots in te plannen voor patiënten die behoren tot deze specifieke categorie van rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming.
13. Mag ik patiënten weigeren als ze recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming?
Nee, het is wettelijk verboden om patiënten te weigeren te behandelen als deze weigering is gebaseerd op claims met betrekking tot supplementen.
Daarnaast is er een wettelijke verplichting om de continuïteit van de zorg te waarborgen.
Klik hier om de volledige informatie van het RIZIV te raadplegen.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.