'Enkel herijking en betere beschikbaarheidsvergoeding kan pediatrie redden' (dr. Yves Louis)
Dr. Louis verwijst in dat verband naar het recente memorandum BVAS- ABSyM (punt 5) dat deze aanpassingsvraag als volgt motiveert:
“De maatschappij verwacht van artsen dat zij 7/7 en 24/24 beschikbaar en vaak permanent aanwezig zijn voor soms zéér specialistische pathologie, zowel aan huis als in het ziekenhuis. Jonge artsen kunnen alsmaar moeilijker de balans vinden tussen deze werkeisen en een gezinsleven. Bovendien worden vele van deze verplichtingen en beschikbaarheden op dit moment niet vergoed. Deze situatie vergt een aanpassing om deze maatschappelijke vraag in te vullen en jongeren te motiveren om die taken op te nemen.”
Meer specifiek wat de pediatrie betreft:
“Het beschikbaarheidshonorarium aanpassen en verhogen is essentieel en zal vitaal zijn voor de ziekenhuiskinderartsen. Het beschikbaarheidshonorarium dient in de toekomst ook in de week aangerekend te mogen worden”, luidt het.
“Momenteel dekken de inkomsten van de diensten pediatrie de vergoedingen niet meer van de verplichte beschikbaarheid. Afgelopen zomer was er een uitzonderlijk nooit geziene lage bezetting op alle pediatriediensten.”
“De beschikbaarheid 24/24 uur met verplichting tot snelle aanwezigheid en interventie (10 à 15 min) weegt zwaar door en wordt onvoldoende bezoldigd. De pediaters betalen de wachten uit het budget van hun eigen dienst, ze betalen met andere woorden zichzelf, wat totaal ongezien en naanvaardbaar is.”
“De budgetten van de kinderafdelingen regresseren snel en dat is een heel recente evolutie (daling van het aantal opnames en kortere ligduur, sterke daling van het aantal bevallingen met direct impact op de bezettingsgraad van de neonatale en pediatrische diensten). Gemiddeld worden immers meer zuigelingen opgenomen dan oudere kinderen.”
“Naast deze factoren zal ook het effect van het RSV-vaccin sterk doorwegen op het aantal opnames.”
De 'rentabiliteit' van de kinderafdeling gaat snel achteruit
Beschikbaarheid dag en nacht
“Maar tezelfdertijd blijft de beschikbaarheid dag en nacht onveranderd met zijn zware medicolegale implicaties. De gemiddelde prijs voor een wachtdienstvergoeding pediatrie bedraagt tussen de 2.000 en 2.500 euro (dat wordt bv uitbetaald in ziekenhuizen waar een beroep wordt gedaan op kinderartsen die van buiten moeten inspringen omwille van de schaarste van kinderartsen).”
“De pediater met dienst moet binnen 10 à 15 min aanwezig zijn voor dringende oproepen (neonatale, risicobevallingen …) tezelfdertijd moet de kinderarts de afdeling runnen, de neonatale, de materniteit de spoedopname, one-day kliniek, consultaties…”
“De gynaecologen hebben diezelfde verplichting maar zonder de last van de spoedopname, neonatale… maar worden geholpen door de vroedvrouwen die de obstetrische urgentie tijdig kunnen opvangen in afwachting van de gynaecoloog.”
“Zonder de eisen van de andere specialismen te minimaliseren, ligt het grootste probleem wel degelijk bij de pediatrie. De continu-oproepbaarheid van de pediaters is maatschappelijk gezien absoluut niet meer evident, zeker met een onvoldoende verloning.“
Familiaal niet meer geaccepteerd
“Familiaal gezien wordt deze verplichting momenteel niet meer geaccepteerd door de jongere artsen terwijl die vroeger vanzelfsprekend leek. Op termijn is deze situatie onhoudbaar en zullen vele kinderartsen uit het ziekenhuis ‘deserteren’, wat nu reeds aan de gang is. Enkel een herijking tussen de specialismen in de context van de hervorming van de nomenclatuur en een betere vergoeding van de beschikbaarheid (dag en nacht), dus niet enkel in het weekend, zou een oplossing kunnen bieden.”
Dr. Yves Louis, secretaris-generaal BVAS
Bron: De Specialist
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.