Elektronisch voorschrift: het systeem is gelanceerd (Vrije Tribune Recip-e)
Naar aanleiding van de ophef veroorzaakt door de invoering van het elektronisch voorschrift, wil de vzw Recip-e en haar bestuurders de gezondheidswerkers geruststellen en pleiten voor samenwerking tussen artsen en apothekers.
De implementatie van een nieuw systeem lijdt onvermijdelijk aan wat gewoonlijk de "kinderziektes" worden genoemd. Met een vleugje optimisme kunnen we ons dus voorstellen dat we bezig zijn met de verjonging van het concept van het voorschrift…
In zekere zin wel, maar op dit moment zitten we nog in de eerste fase op de lange weg die moet leiden tot het 'papierloze' voorschrift.
En om deze weg te bewandelen, hebben we iedereen nodig en moeten we vooral bewijzen dat we kunnen samenwerken.
"Iedereen" betekent dat er geen sprake kan zijn dat sommige artsen verhinderd worden hun beroep uit te oefenen onder het voorwendsel van de complexiteit van de technische middelen. Denk aan gepensioneerde artsen, occasionele voorschrijvers, specialisten in een privé-praktijk zonder elektronische medische dossiers, enz... Het is daarom noodzakelijk om iedereen de mogelijkheid te geven een elektronisch voorschrift te maken voor de behandeling van zijn patiënt. Dit lijkt ons een conditio sine qua non vooraleer men overgaat tot om het even welk uitstel van de verplichting. De vzw Recip-e werkt hier aan, maar op het terrein zijn er nu andere urgenties. Laat ons eerst de huidige problemen oplossen, want we zijn nog steeds in een overgangsfase waarin het papieren voorschrift nog steeds bestaat.
Onze twee beroepgroepen, artsen en apothekers, geholpen door hun respectievelijke softwarebedrijven, moeten samenwerken om de problemen op te lossen die sinds het begin van dit jaar zijn opgedoken. Dit wordt gedaan door het organiseren van nationale en multiprofessionele bijeenkomsten over dit onderwerp, onder leiding van Recip-e.
Ter informatie: de problemen zijn zeldzaam in vergelijking met de grote meerderheid van de e-voorschriften waarbij er geen problemen opduiken. Tussen 1 januari en 27 januari 2017 werden niet minder dan 2,5 miljoen e-voorschriften gegenereerd door meer dan 9.000 verschillende artsen en 1.800 tandartsen. 73%, dat wil zeggen dat meer dan 1,8 miljoen voorschriften opgeslagen op de centrale server van Recip-e, werden uitgevoerd door 99,6% van de apotheken in België.
In het licht van deze cijfers heeft de helpdesk van Recip-e enkele honderden berichten van gesignaleerde problemen ontvangen, voornamelijk afkomstig van apothekers. Wanneer we de typologie van deze problemen analyseren, kunnen we de problematiek echter reduceren tot een twintigtal verschillende gevallen. Het is niet onze bedoeling om deze incidenten te minimaliseren, verre van, want elk probleem is er één te veel. We willen de verschillende stakeholders geruststellen door te bevestigen dat een crisiseenheid onder leiding van een crisismanager is opgezet om snel en effectief elke geval dat werd gemeld op te lossen.
Het is ook de plicht van deze cel om te communiceren over het elektronisch voorschrift, zowel naar de artsen en apothekers toe als gericht op het grote publiek, met de hulp, hopelijk, van de autoriteiten.
Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat de patiënt geen last heeft van deze invoering, want hij mag niet het slachtoffer worden van een technisch systeem. We willen echter ieders aandacht vestigen op het tijdrovende karakter van de acties die moeten worden ondernomen, door de arts en vooral door de apotheker, om die fameuze "kinderziektes" te verhelpen. De genezing moet snel gebeuren en zelfs als de symptomen aanhouden, is het duidelijk dat de temperatuur al begint te dalen…
Apotheker Charles Ronlez, Vice-voorzitter vzw Recip-e
Dr. Marc Moens, Voorzitter vzw Recip-e
Bron: Mediplanet
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.