De Specialist - Specialisten geven en nemen in nieuw akkoord

20 december 2019

 
Al bij al toont de Bvas zich tevreden met wat ze uit de brand wist te slepen ‘omdat we voor het derde jaar op rij een verhoging konden afdwingen van de honoraria (een budget van 8,59 miljard in 2020). ASGB/Kartel legt wat meer reserves aan de dag ‘omdat er amper enige onderhandelingsmarge was’, maar is positief wegens de verdere ‘herverdeling naar intellectuele prestaties’.
 

Image

 

Al bij al toont de Bvas zich tevreden met wat ze uit de brand wist te slepen ‘omdat we  voor het derde jaar op rij een verhoging konden afdwingen van de honoraria (een budget van 8,59 miljard in 2020). ASGB/Kartel legt wat meer reserves aan de dag ‘omdat er amper enige onderhandelingsmarge was’, maar is positief wegens de verdere ‘herverdeling naar intellectuele prestaties’.

 

Van de 184,5 miljoen indexmassa die beschikbaar was is er voor driekwart selectief geïndexeerd (138,7 miljoen). Niet iedereen kreeg het volle pond van 1,95%, wat vooraf ook al aangekondigd was. Zo krijgt de klinische biologie 1,25% en in de radiologie krijgen de forfaitaire honoraria consultance 1,25%. Idem dito voor heelkunde, gynaecologie en anesthesiologie en speciale technische verstrekkingen.

 

Geherwaardeerd wordt de raadpleging pediater waarop de Bvas sterk had aangedrongen. De raadpleging wordt gelijkgetrokken met die van de geriaters en dat met een budget van 3,8 miljoen op jaarbasis. De opwaardering geldt ook voor oftalmologisch onderzoek van kinderen. Een zo mogelijk nog sterkere opwaardering valt de fysische geneeskunde en revalidatie te beurt. Gespreid over drie jaar ligt het totaalbedrag daarvoor op 15 miljoen.

 

Bvas-voorzitter Philippe Devos toont zich uitermate tevreden met de aandacht voor burn-out en het extrabudget voor Arts in Nood en Doctors for Doctors.

 

Telegeneeskunde

Ander strijdpunt van de Bvas was de telegeneeskunde dermatologie waarvoor al een proefproject liep. Daarvoor komt op jaarbasis 184.000 euro vrij. In dezelfde context van telegeneeskunde is eveneens 460.000 euro ter beschikking gesteld om de huisarts beter te betrekken bij het multidisciplinair oncologisch consult (Moc).

 

Belangrijk, stippen zowel Reinier Hueting (ASGB/Kartel) als Marc Moens aan, is de herwaardering toezichtshonoraria daghospitaal hematologie en oncologie. Het betreft zowel de pediatrische als de volwassenenhematologie/oncologie. Voor deze disciplines werd 3,8 miljoen opzijgezet. Deze disciplines mochten immers geen consultatie aanrekenen als er cytostatica of immuuntherapie wordt toegediend omdat er een forfaitair honorarium is voor het ziekenhuis. Dat is nu goedgemaakt.

 

De anesthesisten krijgen hun pre-anesthesieraadpleging (6 miljoen) ook in de klassieke hospitalisatie (ze bestond al in daghospitaal).

 

Technische prestaties

Nog een lijstje technische prestaties was al uitgewerkt in de TGR (Technisch-Geneeskundige Raad). Elastografie van de lever (235.000 euro), MIC (ruim 2 miljoen) en TAVI (2,4 miljoen) zijn de belangrijkste. Tegelijk worden enkele cumulregels opgelegd. Verder ook de slikfunctie, vooral bij CVA-patiënten. IB-bedden, chimintrathec, orbitachirurgie en bothistomorfometrie.

 

Euthanasie

Een financiële regeling voor de behandelend arts die de euthanasie uitvoert volgens de zorgvuldigheidsprincipes, gecontroleerd door de evaluatiecommissie, zal worden uitgewerkt. “Dat gebeurt dan wel buiten de nomenclatuur, zogenaamd om privacyredenen wat me een vreemde motivatie lijkt, maar goed”, reageert een pragmatische Reinier Hueting.

 

Accreditering

Niet alleen opwaarderingen of extrabedragen werden toegekend. Hier en daar moest worden bespaard. De grootste besparing allicht valt de klinische biologie te beurt waar het gaat om accreditering (forfaitaire honoraria, klinische biologie op voorschrift). Zoals al eerder werd aangegeven, was dat accrediteringsforfait voor sommige specialismen wat scheefgegroeid en stond het niet meer in verhouding.

 

“Persoonlijk vind ik het toch wat ongelukkig, maar ik kan me erbij neerleggen omdat het uiteindelijk niet rechtstreeks over de klinische biologie gaat”, becommentarieert Marc Moens. “De uitschieters zaten bij de klinisch biologen. Per ambulant voorschrift klinische biologie was er 1,22 euro accrediteringsforfait en dat wordt tot een halve euro gereduceerd. Vermenigvuldigd met miljoenen voorschriften in de ambulante sector, levert dat een besparing op van 11 miljoen die onmiddellijk ingaat.”

 

“Het gaat om de accreditering en de inspanning voor de accreditering is voor iedereen gelijk. Dit is een stap daar naartoe en naar een accrediteringshervorming.”

 

De incentive biosimilars wordt afgeschaft en het aantal ECG's per dag beperkt.

 

Bvas-voorzitter Philippe Devos vreest dat 2020 een moeilijk jaar wordt voor de verdediging van de kwalitatieve geneeskunde. Onder meer wegens het klimaat van ‘doctor’s bashing’ dat sommigen willen installeren. Met daarbij een toenemende ambtenarisering van het artsenberoep. De toelagen van de syndicaten worden ook bruusk en unilateraal  teruggeschroefd.

 

Bron: De Specialist

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.