Campagne goedkoop(st) voorschrijven
"Op het terrein hoorde ik verschillende reacties van huisartsen en apothekers die wel inzetten op het goedkoopst voorschrijven. Zij stellen evenwel vast dat dit bij de specialist niet altijd het geval is en dat zij vaak het merk van het middel aanpassen" zegt Yoleen Van Camp (N-VA). Lees de reactie van Minister De Block tijdens de Commissie Volksgezondheid gisteren.
Yoleen Van Camp (N-VA): Mevrouw de minister, deze regering en u als minister werken aan het betaalbaar houden van de medische factuur voor de patiënt en van onze sociale zekerheid in het algemeen. Ik denk dat dit een van de speerpunten van deze regering is, die ik als jongere enorm onderschrijf en ondersteun.
Een van de maatregelen die daartoe bijdraagt is het inzetten op goedkoop of goedkoopst voorschrijven. Deze week nog las ik in de krant dat de huismerken in de supermarkten zoveel goedkoper zijn dan de andere merken. Het loont dus zeker om de huismerken te kopen. Waarom zou dat ook niet voor geneesmiddelen kunnen?
Het is een voorbeeld van handelen waarbij dezelfde kwaliteit van zorg kan worden geboden tegen een lager budget. Het resterend bedrag kan dan worden geherinvesteerd in verzorgend personeel en in nieuwe zorgnoden. Ik denk aan de beslissingen die u hebt genomen inzake immunotherapie bij oncologie of inzake de behandeling van hepatitis C.
Uit antwoorden op vorige vragen is gebleken dat uw campagne bij de huisartsen succesvol was. Bij de huisarts wordt het voorschrijfgedrag ook bijgehouden en teruggekoppeld via benchmarking. Geldt dat ook voor de voorschriften van specialisten? Weet u of ook zij mee evolueren naar goedkoop of goedkoopst voorschrijfgedrag? Mocht dat niet het geval zijn, plant u campagnes ten aanzien van deze groep of voorziet u in maatregelen om te verzekeren dat ook de specialist inzet op goedkoop of goedkoopst voorschrijven?
Ik stel deze vraag omdat ik op het terrein verschillende reacties hoorde van huisartsen en apothekers die wel inzetten op het goedkoopst voorschrijven. Zij stellen evenwel vast dat dit bij de specialist niet altijd het geval is en dat zij vaak het merk van het middel aanpassen. Ik weet niet of dit door cijfers wordt gestaafd. In elk geval is het belangrijk om, naast de huisartsen, ook de specialisten bij deze maatregel te betrekken want ook zij zijn belangrijke voorschrijvers.
Het feit dat niet iedereen op dezelfde lijn zit inzake het goedkoopst voorschrijven, zorgt ook voor verwarring bij de patiënt, naast het feit dat hierdoor ook besparingen worden misgelopen. Soms moet men van merk veranderen wat de therapietrouw dan weer niet ten goed komt. Collega's van de Open Vld hebben hierover terecht een resolutie ingediend.
Minister Maggie De Block: Mevrouw Van Camp, voor de specialisten gelden dezelfde principes als voor de huisartsen inzake het goedkoopste voorschrijven. Gelet op de specificiteit van de voorgeschreven geneesmiddelen en het feit dat er nog meer in patent specialiteiten worden gebruikt, verschilt het te bereiken peil van goedkoopst voorschrijven per specialisme.
Het RIZIV geeft regelmatig informatie over de definitie van goedkoop voorschrijven. De referentie is te vinden bij de website van het RIZIV, professionals, individuele zorgverleners, goedkoop voorschrijven. Ik heb hier een hele tabel. De evolutie is ook bij de specialisten positief.
Ik heb al de individuele percentages. Globaal genomen zien we dat de specialisten in het eerste trimester van 2015 voor 40% goedkoop voorschrijven. Wij zien dat percentage in het tweede trimester, als onze actie gestart is, naar 42 % gaan en in het derde trimester al naar 45 %. Als wij dan de percentages bij de huisartsen bekijken, zien wij deze stijgen van 46 naar 47 tot 49%. Het effect van de campagne was dus iets groter bij de specialisten. Dat komt misschien omdat zij gemiddeld iets lager startten. Bij de tandartsen steeg het percentage van 81 naar 82 %, waarna er een kleine terugval was naar 80 %.
Er zijn dus onderling heel grote verschillen. Sommigen, bijvoorbeeld de stomatologen, schrijven al voor 81 % goedkoopst voor. Bij anderen ligt dat percentage lager. Ik stel vast dat het laagste cijfer dat terug te vinden is voor het laatste trimester 31 % bedraagt, meer bepaald bij de oncologen. Dat is niet te verwonderen, omdat al die nieuwe moleculen nog binnen patent vallen en iedereen graag behandeld wordt met de beste medicatie.
In alle geval heeft die actie ook bij de specialisten resultaat opgeleverd en wordt ze even nauwkeurig opgevolgd per specialisme. Ik zal u de tabel bezorgen.
Yoleen Van Camp (N-VA): Mevrouw de minister, ik dank u voor uw antwoord. Het is heel belangrijk om hierbij op te merken dat dit niet alleen voor de maatschappij een besparing is, maar ook voor de patiënten zelf. Samen met de andere maatregelen die u hebt genomen om de factuur voor medische kosten voor patiënten naar beneden te halen, is dit weer een heel mooie in het rijtje.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.