BVAS wil mee aan tafel voor debat over gratis geneeskunde

19 maart 2021

De Kamercommissie Gezondheid en Gelijke kansen organiseerde woensdag een hoorzitting over de afschaffing van het remgeld bij de huisarts en de veralgemening van de derdebetalersregeling. BVAS ziet geen enkele reden om de huisarts volledig gratis te maken. We betreuren dat we niet werden uitgenodigd op de hoorzitting en vragen een stem te krijgen in dit belangrijke debat.

 

Image

In een brief aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en commissievoorzitter Thierry Warmoes (PVDA) vraagt BVAS om betrokken te worden bij het debat over gratis geneeskunde. Aanleiding is de hoorzitting op woensdag 17 maart 2021 in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen over vier wetsvoorstellen: één van PVDA (Raoul Hedebouw), één van de PS (Eliane Tilleux) en twee van de sp.a (Karin Jiroflée). Kleinere artsenverenigingen als GBO en Domus Medica kregen wel spreekrecht in de hoorzitting. BVAS, als grootste artsensyndicaat, niet.

Deze wetsvoorstellen hebben één gemeenschappelijke insteek: de afschaffing van het remgeld bij de huisarts en verplichte toepassing van de derdebetalersregeling. BVAS is geen voorstander van gratis geneeskunde en ziet geen enkele reden om het remgeld bij de huisarts te schrappen. De drempel om naar de huisarts te gaan ligt nu al bijzonder laag. Rechthebbenden met een voorkeurregeling die een globaal medisch dossier hebben bij hun huisarts betalen vandaag 1 euro remgeld. Als ze geen globaal medisch dossier hebben is dat 1,5 euro. 

Paradoxaal genoeg zal de afschaffing van het remgeld vooral de hogere inkomens ten goede komen. Een evaluatie van de gratis tandzorg voor jongeren tot 18 jaar, die in 2009 werd ingevoerd, heeft aangetoond dat jongeren uit de lagere inkomensgroepen minder van de maatregel hebben genoten dan hun leeftijdsgenoten uit de groepen met een hoger inkomen. Met andere woorden: de voorstellen van PVDA, PS en sp.a zijn een cadeau voor de beter gegoeden.

Volgens een raming van de PS kost de afschaffing van het remgeld bij huisartsen 140 miljoen euro. Het Planbureau maakte dezelfde berekening bij de doorlichting van het verkiezingsprogramma van de PVDA en kwam uit op een kostprijs van 190 miljoen euro.

Op het moment dat een grondige hervorming van de financiering van de gezondheidszorg in de steigers staat, onder meer ook bedoeld om de zorg toegankelijker te maken, is het niet zinvol om dergelijke voorafnames te doen uit het budget voor de globale hervormingsoperatie.

Dr. Philippe Devos,

Voorzitter BVAS

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.