BVAS wil aanvullende kilometer-uurvergoeding voor lange reistijden tijdens de wachtdiensten

27 januari 2021

BVAS wordt regelmatig benaderd door huisartsen in dunbevolkte gebieden die klagen over lange reistijden tijdens de wachtdiensten als gevolg van de spreiding van de bevolking. Om tegemoet te komen aan deze klachten, heeft BVAS een voorstel klaar om in de nomenclatuur een aanvullende vergoeding per kilometer-uur te voorzien voor lange verplaatsingen tijdens de wachtdienst.

 

Image

Sinds de fusie van de wachtzones rond de wachtposten zijn de reistijden voor huisartsen aanzienlijk toegenomen. Wellicht zullen de verplaatsingen nog langer worden wanneer functionele samenwerkingsverbanden tussen verschillende wachtposten tot stand komen.

De nomenclatuur van de artsenhonoraria voorziet momenteel in een "aanvullende reiskostenvergoeding voor huisartsen in plattelandsgebieden". De vergoeding wordt berekend op basis van de afstand tussen de woning van de patiënt en de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk indien die afstand meer dan drie kilometer bedraagt. Deze vergoeding geldt alleen in een beperkt aantal gemeenten.

BVAS zal bij de Technische geneeskundige raad van het RIZIV het volgende voorstel indienen:

  • In de nomenclatuur wordt een aanvullende kilometer-uurvergoeding voor lange verplaatsingen tijdens de wachtdienst opgenomen;
  • De berekening van het aantal kilometers wordt gebaseerd op tweemaal de afstand tussen de woonplaats van de patiënt en de wachtpost of de huisartsenpraktijk als de wachtdienst niet via een wachtpost wordt georganiseerd en dit, indien die afstand meer dan vijftien kilometer bedraagt;
  • Deze kilometer-uurvergoeding wordt in het hele land toegepast.

Om te voorkomen dat patiënten uit gemeenten die het verst van een wachtpost verwijderd zijn, worden gestraft, stelt BVAS voor om deze vergoeding te innen via de derdebetalersregeling.

 

Dr. Philippe Devos,               Dr. Dirk Scheveneels                        Dr. David Simon                                  

Voorzitter BVAS                    Ondervoorzitter BVAS                      Bestuurslid BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.