BVAS vraagt dat minister Vandenbroucke zich burgerlijke partij stelt in alle dossiers van geweld tegen artsen
1 december 2015 was een gitzwarte dag voor het artsenkorps. BVAS reageerde met verslagenheid en grote droefheid op de brutale moord op collega Patrik Roelandt. Dr. Roelandt was een huisarts in hart en ziel, zeer begaan met zijn patiënten en zijn collegae. Nu, vijf jaar later is BVAS nog steeds verbijsterd dat een zorgverlener slachtoffer kon worden van zo’n extreme vorm van agressie.
Sindsdien heeft BVAS geen kans onbenut gelaten om aandacht te vragen voor het veiligheidsprobleem van (huis)artsen. Respect voor artsen zit immers diep verweven in het DNA van BVAS. Een veilige werkomgeving is een basisvoorwaarde voor goede geneeskunde. Respect voor de arts begint met respect voor zijn veiligheid en fysieke integriteit.
Bij herhaling hebben we aangedrongen op campagnes bij het grote publiek die oproepen tot meer respect voor artsen. In zowat elk memorandum dat BVAS de voorbije vijf jaar publiceerde was een zerotolerancebeleid voor agressie tegenover zorgverstrekkers een topprioriteit. BVAS onderhandelde met de toenmalige minister van Justitie, Koen Geens en van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, voor een casusgebonden overleg tussen parket en hulpverlening en voor de verdere uitbouw van een coherent veiligheidsbeleid.
Dat alles heeft niet belet dat agressie en geweld tegen artsen helaas blijft stijgen. Een enquête van Artsenkrant bracht aan het licht dat 67% van de huisartsen vindt dat de overheid te weinig doet aan dit probleem. Dit moet dringend veranderen.
Nu minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft aangekondigd dat ze zich burgerlijke partij zal stellen in elke strafrechtelijke procedure van geweld tegen de politie, vraagt BVAS aan minister Frank Vandenbroucke om hetzelfde te doen voor geweld tegen artsen. Een burgerlijke partijstelling zou meer zijn dan een louter symbolische actie die aangeeft dat het de overheid menens is met de aanpak van geweld tegen artsen. Het betekent ook dat voor elk dossier van geweld tegen artsen een onderzoeksrechter wordt aangesteld.
Dr. Philippe Devos,
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.