BVAS verwelkomt voornemen om doktersattest opnieuw verplicht te maken vanaf de eerste dag ziekteverzuim.
BVAS is volmondig voorstander van de voorgestelde maatregel om het doktersattest vanaf dag 1 opnieuw in ere te herstellen.
De argumenten hiervoor zijn de volgende:
• Betrouwbaarheid en objectiviteit: artsen zijn de enigen met de competentie en de legitimiteit om te bepalen of iemand al dan niet ziek is. Het ziektebriefje biedt werkgevers een objectieve medische beoordeling van de werknemer.
• Preventie van gezondheidsproblemen door gepaste en tijdige zorg: het verplicht bezoeken van een arts bij ziekte zorgt ervoor dat werknemers tijdig de juiste medische hulp krijgen. Zonder deze verplichting is het risico reëel dat sommigen medische hulp uitstellen, wat dan weer kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen en nog langere afwezigheid.
• Versterken van vertrouwen tussen werknemers en werkgevers. Feit is dat de afschaffing van het doktersattest voor 1 dag geleid heeft tot een aanzienlijke en objectief moeilijk verklaarbare stijging van het aantal ziektedagen. Een ziektebriefje schept klaarheid en vermindert het risico op conflicten tussen werkgever en werknemer over de gegrondheid van een ziektemelding. Een arts (en enkel een arts) kan als neutrale partij beslissen over ziek of niet ziek zijn en op die basis kunnen werkgever en werknemer duidelijke onderlinge afspraken maken.
Afleveren geschiktheidsattesten is een taak voor de arbeidsgeneesheer
BVAS is volmondig voorstander van de voorgestelde maatregel om het doktersattest vanaf dag 1 opnieuw in ere te herstellen.
Uit de federale onderhandelingsnota blijkt ook dat de regering van artsen verwacht dat ze niet alleen arbeidsongeschiktheid vaststellen, maar ook nagaan waartoe een zieke werknemer wél nog in staat is, via een ‘geschiktheidsattest’. BVAS wil zich niet mengen in het debat tussen werknemers en werkgevers , waar afwezigheid op de werkvloer door ziekte al dan niet dient geattesteerd te worden. Wel benadrukken we dat bij afspraken rond al dan niet verplichte attestatie, ziekte steeds dient geattesteerd te worden door een geneesheer.
Het zal dan de arbeidsgeneesheer van het bedrijf moeten zijn die zal bepalen welk werk de werknemer al dan niet nog kan verrichten, rekening houdende met het ziekte-attest van de behandelende arts. En bij volledige afwezigheid op de werkvloer , zal het de adviserend arts van de mutualiteit zijn, die het ziekte-attest, voorgeschreven door de behandelende arts, kan goedkeuren.
Dr. Johan Blanckaert, Voorzitter BVAS
Dr. Jos Vanhoof, Bestuurslid BVAS
(1)https://press.securex.be/absenteisme-nog-nooit-waren-zoveel-werknemers-…
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.