BVAS-persbericht: Verplichte derde betaler: enquête van MediPlanet
Brussel, 23 april 2015
Uit de resultaten van de enquête van MediPlanet blijkt dat de overheid de oppositie van de medische professie ernstig onderschat.
Het aantal antwoorden is op zich verrassend: 1381, een cijfer dat ruim boven het gemiddelde ligt voor dit soort peilingen. 86,93% zijn tegen de verplichte derde betaler (DB), hoewel velen onder hen niet zijn aangesloten bij een artsensyndicaat en 65% zelf de DB gebruikt. Dit is het bewijs dat het de verplichting is die een dergelijke oppositie genereert.
Nog verrassender, 85% is bereid om bijeen te komen, om een vakbondsafgevaardigde uit te nodigen, 74,39% om te protesteren op nationaal niveau, 83,79% zei ook bereid te zijn om de wet niet toe te passen, en 85,16% om te staken als collega’s zouden worden gestraft om die reden.
We hebben zelden zo'n eenheid gezien onder de troepen. Het is duidelijk dat de overheid hier oog voor moet hebben. Toch lijkt ze doof voor dit signaal. Misschien wil men zich even onbuigzaam opstellen als de Franse regering? Het verschil is dat de Franse regering gehoorzaamt aan de logica van een linkse regering, terwijl onze centrumrechtse regering wordt verondersteld om de vrije beroepen te verdedigen in plaats van hen aan te vallen en maatregelen te nemen die het vrije karakter van het medische beroep vernietigen.
Het is ook bijzonder paradoxaal dat deze maatregel erg duur is. De overheid heeft zelf de kostprijs berekend (ondergewaardeerd, eerlijk gezegd). In een tijd waarin begrotingstekorten ophopen en waar de boodschap van onze regeringen is om geld te besparen in plaats van de belastingen te verhogen, kunnen we ons alleen maar verwonderen over hun houding.
Ze vertellen ons dat de vorige regering (waar velen onder hen deel van uitmaakten) een nog erger plan had, aangezien het de bedoeling was om de DB te veralgemenen. Ongetwijfeld is het "minder erg" met hen, maar we moeten ons geen illusies maken: door de invoering van het principe, hebben ze de eerste steen reeds gelegd. Er gaan reeds politieke stemmen op om de DB te veralgemenen. Volgens hen zouden de Vlaamse artsen minder gekant zijn tegen de DB, en de politici zijn al lang gewend aan agitatie uit Wallonië.
Maar ze vergissen zich, de oppositie heeft een nationaal karakter, zoals blijkt uit de enquête van MediPlanet, maar ook uit de vele contacten tussen de twee delen van het land. De ergernis raakt niet alleen de artsen, en zorgt ervoor dat een gemeenschappelijk front van alle beroepen in de gezondheidszorg wordt gevormd.
Men kan alleen maar hopen dat de regering het zal begrijpen voordat het te laat is. Het is belachelijk dat men de principes van de regering Di Rupo verdedigt, en oplegt aan degenen die ze veeleer zouden moeten beschouwen als hun achterban. Deze laatsten zijn gedesillusioneerd, en zullen dit niet vergeten.
Dr Roland Lemye
Voorzitter van de BVAS
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Om de resultaten van de enquête van MediPlanet te kunnen raadplegen, gelieve deze link te volgen:
http://www.slideshare.net/LaurentStrubbe/verplichte-derde-betaler-de-huisartsen-laten-hun-stem-horen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor bijkomende informatie m.b.t. dit persbericht, gelieve contact op te nemen met
het secretariaat van de BVAS op 02/644.12.88 of via mail: info@absym-bvas.be
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.