BVAS-persbericht: Ontmenselijking van de zorg

30 juni 2017

N.a.v. het KCE-rapport over de benodigde ziekenhuiscapaciteit in 2025 reageert onze BVAS-voorzitter, Dr. Marc Moens.

Tegen 2025 wil het KCE 9.308 bedden sluiten, onder meer 41 materniteiten of één op drie. Ook de diensten pediatrie en inwendige geneeskunde zullen drastisch worden ingekrompen. Concentratie van zorg is de boodschap. Meer efficiëntie.

 

We kunnen dat deels begrijpen:vorige regeringen hebben ongebreidelde investeringen betoelaagd en overcapaciteit gecreëerd, dikwijls om louter politieke motieven. Maar wat het KCE nu voorstelt wordt  een slagveld. 

 

Het KCE vergeet intentioneel een aantal bezorgdheden, die nochtans bij herhaling werden gemeld. Als ‘s winters een RSV-epidemie uitbreekt vinden zwaar zieke baby’s geen bed wegens overvolle pediatriediensten. Hetzelfde bij een griepepidemie op de diensten inwendige geneeskunde.

 

Het KCE schenkt evenmin aandacht aan het lot van artsen en ziekenhuispersoneel. Een gynaecoloog wordt niet plots een geriater; een kinderarts of een specialist in de radiotherapie niet in een handomdraai een revalidatiearts. De universiteiten blijven een overtal aan specialisten opleiden die naderhand geen plek vinden op de arbeidsmarkt. Typevoorbeelden zijn chirurgie, gynaecologie en radiotherapie, niet toevallig disciplines die in het rapport zwaar zullen moeten inleveren. Als de federale minister van Volksgezondheid het ziekenhuislandschap wil hervormen, moeten de gemeenschapsministers van Volksgezondheid en van Onderwijs het aanbod aanpassen aan de behoeften van de populatie en niet langer aan de behoefte aan goedkope werkkrachten van de universitaire ziekenhuizen. Hoog opgeleide specialisten worden immers niet opgenomen in de universitaire staf maar worden gedumpt op het terrein. In de ziekenhuizen wordt dat terrein danig beperkt in de oncologische chirurgie, pediatrie, verloskunde, radiotherapie.

 

En tenslotte. Geneeskunde in een ziekenhuis is niet alleen techniciteit en rendement. Beschikbaarheid, empathie en toegankelijkheid worden weggedrumd. Waar we internationaal in uitblinken wordt opgeofferd aan efficiëntie. Burn-out in het kwadraat gegarandeerd voor de zorgverstrekkers en wachtlijsten voor de patiënten. 

 

Dr. Marc Moens,

Voorzitter BVAS.

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.