BVAS-persbericht: Is Maggie De Block nog wel een erkende huisarts?
“Arts ben je voor het leven”, blokletterde Het Laatste Nieuws gisteren bij een reportage over het bezoek van Dr. Maggie De Block aan Dokters van de Wereld. Niets is minder waar. Huisartsen, zoals Dr. Maggie De Block, kunnen hun erkenning wel degelijk verliezen.
De electorale koorts slaat ook bij Dr. Maggie De Block toe. Een maand geleden gaf ze in een interview met het weekblad HUMO aan dat ze na een politieke loopbaan graag terug gewoon als huisarts aan de slag wil gaan. En in het interview met Het Laatste Nieuws poseert ze trots met de stethoscoop om de hals.
Kan huisarts Maggie De Block na haar politiek mandaat gewoon terug als huisarts aan de slag? Wellicht niet onmiddellijk. Aangezien Dr. De Block hoogstwaarschijnlijk de laatste jaren geen wachtdiensten heeft gelopen en niet aan de geattesteerde 500 patiëntencontacten per jaar zal geraken, is het goed mogelijk dat ze haar erkenning als huisarts zal verliezen, net als de ongeveer 6.000 andere Belgische huisartsen die omwille van hun specifieke beroepsactiviteit, zoals in medische hulp in drugscentra of in centra voor familiale planning, in de psychiatrische zorg, of in spoedgevallendiensten hun erkenning als huisarts dreigen te verliezen de komende jaren.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is van oordeel dat dit dreigend verlies van erkenning van hun beroepstitel voor 6.000 huisartsen een majeur probleem is. De BVAS pleit voor een apart statuut voor die specifieke groep huisartsen.
De BVAS hoopt dat de politici hun ogen openen voor deze problematiek. We hopen dat we niet op een gepaste oplossing moeten wachten tot het ogenblik dat staatssecretaris en collega Maggie De Block haar erkenning als huisarts kwijt raakt.
Dr. Marc Moens Dr. Roland Lemye
Ondervoorzitter BVAS Voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.