BVAS-persbericht: BVAS steunt de geneeskundestudenten
Brussel, 19 oktober 2017
De BVAS wil de geneeskundestudenten die vrijdag betogen aan het kabinet van Maggie De Block een hart onder de riem steken. Wij delen hun bezorgdheid. Het is een pure schande dat de minister geen enkele realistische oplossing heeft voor de dubbele cohorte artsen die in 2018 afstudeert. Eén op de twee van deze artsen dreigt geen stageplaats te vinden.
De BVAS herinnert aan de standpunten die de studenten, de artsensyndicaten en de universiteiten op 17 mei 2017 samen hebben ingenomen. Nu, vijf maand later, blijft de vaststelling even pertinent: de minister van Volksgezondheid heeft amper iets ondernomen om oplossingen te voorzien voor het dubbele contingent artsen dat in 2018 afstudeert. Ze is niet verder geraakt dan enkele onrealistische of ongewenste maatregelen in de marge zoals de halftijdse opleiding of het schrappen van de zes maand ziekenhuisstage voor de huisartsen. Aan het dreigend tekort van 1.200 opleidingsplaatsen heeft ze niets gedaan.
De gevolgen zijn dramatisch. Van de artsen die volgend jaar afstuderen zal één op de twee geen stageplaats kunnen bemachtigen. Na een basisopleiding van zes, respectievelijk zeven jaar, kunnen ze de vervolgopleiding tot één van de specialistische disciplines, inclusief huisartsgeneeskunde, niet voortzetten. Minister De Block zaagt een hele generatie toekomstige artsen de poten onder hun stoel uit.
Ondanks eerdere beloftes blijft er een manifeste onwil om het probleem aan te pakken. Minister De Block weigert het budget van 30 miljoen euro vrij te maken dat nodig is om bijkomende stageplaatsen te financieren. Dat wijst op misprijzen van de minister voor geneeskundestudenten en jonge artsen. De BVAS is bereid samen met de studenten denksporen uit te werken om het aanbod aan stagemeesters tijdelijk op te trekken. Ze herhaalt haar oproep aan haar leden om binnen het mogelijke extra kandidaat-specialisten op te leiden. Maar dat mag in geen geval ten koste gaan van de kwaliteit. De BVAS verzet zich tegen elke oplossing die niet voldoet aan de hoge kwaliteitsvereisten voor stagediensten en stagemeesters.
Een oplossing voor de dubbele cohorte is van cruciaal belang voor onze toekomstige artsen. Maar tegelijk blijft de BVAS onverminderd achter de numerus clausus staan. De BVAS benadrukt met klem dat de planning van het medisch aanbod volgehouden moet worden. Deze maatregel blijft essentieel om een kwaliteitsvolle vorming te garanderen.
Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.