BVAS heeft bezwaren bij Functionele samenwerkingsverbanden

12 december 2022

Naar aanleiding van het voorstel van financiering “Functionele samenwerkingsverbanden" heeft BVAS onlangs bemerkingen doorgegeven aan de leden van het Begeleidingsplatform Wacht.

Image
wachtpost

Het Begeleidingsplatform Wacht had op 7 december jl. een voorstel van financiering voor de functionele samenwerkingsverbanden in het kader van de reorganisatie van de huisartsenwachtposten opgemaakt. In de functionele samenwerkingsverbanden werken drie huisartsenwachtposten organisatorisch samen om werkingskosten te besparen. Ze moeten vooral de nachtdienst organiseren: slechts één huisartsenwachtpost van het functionele samenwerkingsverband zou de hele nacht door open blijven. 

In een brief reageert BVAS op dit voorstel. De vertragingen betreffende de uitrol van het oproepnummer 1733 baren de huisartsen zorgen. Zonder een pertinente uitrol van 1733 kunnen de functionele samenwerkingsverbanden immers niet opstarten. Daarbij merkt BVAS op dat de patiënt 's nachts bij een verminderde toegang tot een huisarts verschillende spoeddiensten voorbij rijdt. Bovendien heeft de huisarts zwaardere nachtdiensten in een voor hem/haar onbekende sector bij patiënten die hij/zij niet kent.

Naargelang de structuur van deze samenwerkingsverbanden groter wordt, groeit ook de afstand tussen de artsen van de dagelijkse realiteit. De belangstelling om te participeren zal daardoor verkleinen.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.