België moet voor bijna 100 miljoen euro aan Covid-materiaal vernietigen

21 april 2022

De overheid heeft in april voor ongeveer 98,5 miljoen euro aan mondmaskers, testmateriaal en medicijnen moeten vernietigen omdat de vervaldatum overschreden was of de kwaliteit onvoldoende was. 

Image
Foto PCR test en beschermingsmateriaal

In een document staat dat voor bijna 25 miljoen euro aan materiaal vervallen was, waaronder voor 8,4 miljoen aan serologische tests die in april 2020 werden aangekocht. Er is ook sprake van voor 6,4 miljoen euro aan PCR-tests en voor 3,9 miljoen  euro aan buisjes die de FOD Volksgezondheid vergeefs heeft proberen door te verkopen aan klinische labs.

Daarbij komt nog voor 52 miljoen aan beschermingsmateriaal bij. Het gaat dan vooral om maskers die niet voldoen aan de kwaliteitsprotocollen en dus niet verdeeld mogen worden van de FOD Economie. De vernietiging van al die voorraden zal ongeveer 1,3 miljoen euro kosten.

Defensie heeft ook de vernietiging gevraagd van iets minder dan 7 miljoen mondmaskers. Het gaat om een overschot van de 18 miljoen maskers die in mei 2020 werden aangekocht bij Avrox en Tweeds&Coton om onder de bevolking te verdelen. De waarde van de stock wordt geschat op 17,3 miljoen euro.

Bron: Medi-Sfeer

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.