“Artsen verdienen beter dan dit soort chantage”

24 juni 2023

Volgens tal van mediaberichten deed zich woensdagavond op een vergadering van het kernkabinet een "incident" voor tussen vicepremiers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) betreffende het dossier over ereloonsupplementen. Bvas neemt dit zeer ernstig. Minister Vandenbroucke heeft een rode lijn overschreden.

Image
Johan

Volgens verschillende getuigen koppelde Frank Vandenbroucke het lot van Hadja Lahbib aan een dossier waar de liberalen zich fel tegen kanten, namelijk het verbod op ereloonsupplementen voor radiologen bij MRI/CT onderzoeken. Al in september kondigde de minister van Volksgezondheid aan dat hij op korte termijn alle ziekenhuizen wettelijk wil verplichten om geen supplement meer toe te passen. Er was bij de besprekingen met de sector geen akkoord bereikt. Sindsdien zit het dossier muurvast. De minister komt op het dossier terug en grijpt nu de zaak Lhabib aan om toch zijn voorstel door te drukken.

"Radiologen - en artsen in het algemeen - verdienen beter dan dit soort chantage. Als minister Vandenbroucke er alles aan doet om dit dossier met alle mogelijke middelen erdoor te krijgen, dan zullen wij er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze maatregel nooit in de wet wordt opgenomen", benadrukt Dr. Johan Blanckaert, voorzitter van Bvas: "We aanvaarden niet dat er een koehandel plaatsvindt tussen een medisch dossier en een niet medisch dossier. De gezondheidszorgsector is een te waardevolle sector om dergelijke chantage toe te laten.”

Dr. Blanckaert sluit af met een boodschap aan alle artsen, die nog tot maandag middernacht de tijd hebben om te stemmen voor de medische syndicale verkiezingen: "Dit is nog maar eens een voorbeeld waarom het zo belangrijk is om uw stem uit te brengen*. Het is van vitaal belang dat artsen massaal gaan stemmen om de overheid te tonen dat de overheid niet soloslim kan spelen, maar dat ze een tegenmacht tegenover zich heeft.

* Om te stemmen ga naar de website van het Riziv en klik op "medische verkiezingen 2023".

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.