Afschaffing van de terugbetaling van teleconsultaties: een onverantwoorde en contraproductieve beslissing

10 februari 2025

15 februari 2025 zal een historische stap achteruit betekenen voor ons zorgstelsel. De beslissing van het Verzekeringscomité om de terugbetaling van teleconsultaties op nul te zetten onder het voorwendsel van een besparing van 66 miljoen euro, is een kortzichtige maatregel die de toegang tot de zorg, de kwaliteit van de patiëntenzorg en het financiële evenwicht van ons zorgstelsel in gevaar brengt.

Image
Teleconsultatie

BVAS, dat de belangen van artsen en patiënten behartigt, veroordeelt dit besluit scherp. In plaats van besparingen op te leveren, zal deze maatregel leiden tot een toename van het aantal consultaties in praktijken en via huisbezoeken. Het budget van het RIZIV zal hierdoor stijgen. Teleconsultaties hebben hun waarde bewezen en leveren momenteel meer dan 100 miljoen euro besparingen op per jaar, terwijl ze het welzijn van patiënten en zorgverleners verbeteren.

Gebrek aan steun en een oproep tot actie

Ondanks onze herhaalde waarschuwingen en gegronde argumenten hebben de betrokken instanties ervoor gekozen om de rampzalige gevolgen van deze afschaffing te negeren. Sterker nog, ons verzoek om de code voor teleconsultatie officieel te schrappen via een koninklijk besluit, zodat artsen met een pseudocode kunnen factureren, werd afgewezen. Deze weigering, gesteund door de ziekenfondsen en gekenmerkt door het gebrek aan steun van het GBO en de AADM, verzwakt de positie van het medisch beroep aanzienlijk en brengt de toekomst van de moderne geneeskunde in gevaar.

BVAS geeft niet op

BVAS weigert zich neer te leggen bij deze onverantwoorde beslissing. We verbinden ons ertoe om actief deel te nemen aan de werkgroepen die teleconsultaties opnieuw willen invoeren binnen een vereenvoudigd, rationeel en efficiënt kader. We roepen alle spelers in de sector op om zich te mobiliseren en bij te dragen aan deze constructieve aanpak.

Oproep aan de overheid

In afwachting van een gunstig resultaat herinneren we artsen eraan dat ze teleconsultaties kunnen omzetten in fysieke consultaties, huisbezoeken of videoconsultaties. Deze gedwongen overgang dreigt echter de kwaliteit van de zorg te verslechteren, het welzijn van patiënten en artsen te schaden en de totale kosten van het zorgstelsel te verhogen.

We roepen de bevoegde autoriteiten op om deze beslissing te heroverwegen en om samen met zorgverleners een duurzame oplossing te vinden die tegemoetkomt aan de behoeften van patiënten en het zorgstelsel.

BVAS blijft zich inzetten voor moderne, toegankelijke en efficiënte geneeskunde.

 

Dr. Johan Blanckaert, Voorzitter

Dr. Luc Herry, Ondervoorzitter

Dr. Jos Vanhoof, Bestuurslid

Ann Dessomville, Perscontact – 02/679 70 84

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.