24/01/2017 - Nieuw overleg tussen mutualiteiten en kinesisten levert niets op
De tariefonzekerheid bij de kinesisten blijft duren. Een nieuw overleg binnen de Overeenkomstencommissie Kinesitherapeuten-Ziekenfondsen heeft dinsdagmiddag niets opgeleverd.
Volgens Peter Bruynooghe, de voorzitter van de beroepsvereniging van kinesisten Axxon, werden dinsdag "weinig nieuwe elementen" op tafel gelegd. "De administratie heeft een aantal principes voorgesteld, op basis waarvan er een overeenkomst moet komen. We hebben die principes aanvaard, maar eigenlijk is het voor ons nog te weinig", klinkt het.
Conventie af
Concreet zou er volgens de Axxon-voorzitter wel een verplaatsingsvergoeding komen voor huisbezoeken aan bepaalde categorieën van patiënten, maar verandert er niets aan de honoraria of de indexering. De onderhandelingen tussen de kinesitherapeuten, de ziekenfondsen en het Riziv over een nieuwe conventie slepen al maanden aan. De kinesisten vragen onder meer een groter budget, een hoger honorarium en een hogere verplaatsingsvergoeding voor huisbezoeken, maar de administratie komt die eisen voorlopig niet tegemoet. Begin dit jaar liep de conventie kinesisten-ziekenfondsen af. Omdat er nog geen nieuwe overeenkomst is, zijn de therapeuten sindsdien vrij om zelf hun tarieven te bepalen.
Omdat er nog geen nieuwe overeenkomst is, zijn de therapeuten sindsdien vrij om zelf hun tarieven te bepalen
Volgende week?
Nadat de voorgestelde conventietekst op 16 januari op het Verzekeringscomité van het Riziv was afgeschoten, werd beslist opnieuw te gaan onderhandelen in de Overeenkomstencommissie.
Het overleg gaat volgende week dinsdag voor een allerlaatste keer richting Overeenkomstencommissie. Bedoeling is om daar te stemmen over een ontwerpakkoord, op basis van de principes die vandaag/dinsdag werden goedgekeurd. Daarna gaat het op 6 februari richting Verzekeringscomité, waar een helft-plus-éénmeerderheid nodig is om de tekst goed te keuren.
Bron: News4Med
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.